НОВИНИ

МО: Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за изтребители F-16

служебното правителство правомощия води преговори изтребители
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 19.08.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Във връзка с публикации относно проекта за придобиване на нов тип боен самолет за Българската армия, Министерството на отбраната предостави следната допълнителна информация:

Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70.

Проектът е един от приоритетните за модернизацията на Въоръжените сили. За неговата реализация в изпълнение на чл. 16, ал. 7а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, два парламента – 43-и и 44-и, приеха решения, с които са одобрени Проект за инвестиционен разход (ПИР) за „Придобиване на нов тип боен самолет” (Решение на Народното събрание от 2 юни 2016 г., обнародвано в ДВ, бр. 43, от 07.06.2016 г.), а в последствие и неговата актуализация - Актуализиран проект за инвестиционен разход (АПИР) „Придобиване на нов тип боен самолет” (Решение на Народното събрание, обнародвано в ДВ, бр. 51, от 19.06.2018 г.).

Утвърденият от парламента проект е за придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация.

Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от решенията на 43-и и 44-и парламент, за придобиване на общо 16 самолета, Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта.

Борисов: Сделката за изтребителите Ф-16 е необратима

Затова сега единствено възможният подход е изпращане на писмо-запитване за предоставяне на оферта и едва след получаването на отговора, което би отнело от 6 до 8 месеца, може да бъде подготвен ПИР с детайлни и коректни параметри като: цена, обхват, начин на плащане и размер на вноските, срокове за доставка и т.н.

Само след приемането на ПИР от парламента (в случай, че същият бъде приет), може да се пристъпи към подписване на договор, който ще бъде реализиран едва след като Народното събрание го ратифицира и даде зелена светлина на проекта. Т.е. в случая става дума единствено за получаване на задължителна информация за реализиране на проекта.

Според условията на програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ, изпращането на такова писмо-заявка не създава никаква правна и финансова обвързаност на министерството за подписване на договор.

Крайното решение - кога, при какви условия и на каква цена България ще доокомплектова ескадрилата си с F-16 Block 70, е в правомощията и отговорностите единствено на Народното събрание и на следващо редовно правителство.

Същият път беше извървян и при подписването на първия договор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодор Ушев ще представи лично селекция от свои късометражни творби на "София филм фест"
Теодор Ушев ще представи лично селекция от свои късометражни творби на "София филм фест"
Голямо задръстване на входа на Бургас откъм АМ "Тракия"
Голямо задръстване на входа на Бургас откъм АМ "Тракия"