НОВИНИ

Министерството на земеделието започва открита битка със "субсидиевъдите"

"Субсидиевъдите" са фермери, които заявяват фиктивни животни, за да получат европейско и национално подпомагане

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:23, 21.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на земеделието започва открита битка с т.нар. "субсидиевъди" - фермери, които заявяват фиктивни животни, за да получат европейско и национално подпомагане.

Според земеделския министър Кирил Вътев засилени проверки по фермите ще започнат още в първите дни на януари и екипът му ще направи всичко възможно субсидиите да отидат при реално работещи фермери.

Първата внезапна проверка за измами от страна на фермери е направена съвсем наскоро от инспектори на Агенцията по храните и Министерството на земеделието. Проверяващите са влезли едновременно във всички ферми на една българска община. Министър Вътев обаче отказа да назове коя е. Резултатът бил потресаващ.

"В една община 216 животни ги няма налични. И това е само за една проверка, в една община, само че едновременно в животновъдните обекти. Някой беше написал, че били прехвърляни животни през оградите. Не, никой не прехвърля животни през оградите. Прехвърлят ушни марки. Започваме наистина открита битка със субсидиевъдите", заяви земеделският министър Кирил Вътев.

Той припомни, че преди две години проверки по фермите са извадили на показ подобни фиктивно заявени животни и е имало сериозни санкции за нарушителите. Въпреки това измамите продължават. Затова от догодина затягат контрола.

"Защото те вземат едни пари, които трябва да отидат при реално работещите фермери. И те реално крадат от своите колеги, които наистина работят сериозно, създават продукт и са на пазара. Субсидиевъдите трябва да бъдат спрени, за да има повече пари за работещите. Или с други думи казано - "Който не работи - не трябва да яде", каза още земеделският министър Кирил Вътев.

Предстоящите проверки ще включват не само колко животни се отглеждат в дадена ферма, но ще са насочени и към други прилагани досега измамни практики, като размяна на ушни марки на животни между фермери от различни села.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По пътя на дарен томограф - къде е скъпоструващата техника?
По пътя на дарен томограф - къде е скъпоструващата техника?
Скандалът в полската телевизия: Политици си размениха обвинения за злоупотреба с власт
Скандалът в полската телевизия: Политици си размениха обвинения за злоупотреба с власт