НОВИНИ

Скандалът в полската телевизия: Политици си размениха обвинения за злоупотреба с власт

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:12, 21.12.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Втори ден в Полша продължават скандалите и протестите след решението на министъра на културата да уволни ръководствата на обществените радио и телевизия, както и на полската информационна агенция ПАП. Според правителството на Доналд Туск, трите медии са служили като инструмент за пропаганда на бившите управляващи от националистическата "Право и справедливост". Стигна се дори до окупация на сградата на Телевизия Полска, а в протестите се включи и бившият премиер Моравецки.

Втори ден на протести и блокадата на сградата на Полската обществена телевизия. Вече повече от денонощие протестиращи срещу промените са във и около телевизията. В демонстрациите се включи и бившият премиер Матеуш Моравецки. Заедно с други членове на доскоро управлявалата "Право и справедливост" и техни симпатизанти, настоя за оставката на културния министър Шенкевич. Вчера министърът освободи директорите на обществената телевизия, Полското радио и Полската новинарска агенция. Назначени са нови генерални директори, както и нови управителни съвети на трите медии. Спряно е излъчването на 24-часовия новинарски канал на TVP.

Анна Мачовска, протестираща: "Трябва да защитим великата Полска телевизия. А какво прави това правителство? Превзема медиите с хулигански методи. Имаме право на свобода на словото! Това е преврат!"

Според проевропейското правителство на Доналд Туск, досегашните ръководства на телевизията, радиото и новинарската агенция са работили изцяло в интерес на "Право и справедливост" и са превърнали обществените медии в инструмент за пропаганда.

Адриан Вицак, депутат от "Гражданска платформа": "Със спирането на обществената телевизия спря разпространяването на пропаганда и език на омразата. Нека бъде ясно - не сме превзели телевизията, а я връщаме обратно на полските граждани. Точно както им обещахме на изборите през октомври."

Президентът Анджей Дуда, който е от "Право и справедливост" обвини културния министър в "погазване на конституцията".

"Това е анархия. Анархия е да заобикаляш закона в ситуация, в която той може да бъде променен по нормален начин, съгласно конституцията и то когато имаш мнозинство в парламента. Това е беззаконие", заяви Анджей Дуда, президент на Полша.

Премиерът Доналд Туск му отговори в социалната мрежа Екс:

"Г-н президент, както вече Ви информирах, целта ни е да възстановим правовия ред и благоприличието в обществения живот. Бъдете сигурен, че сме твърдо решени и ще бъдем последователни в изпълняването на това си решение."

Рокадите в ръководството на телевизията бяха обявени вчера по зрелищен начин в ефира ѝ - земеделско предаване беше прекъснато, а видимо развълнуваният водещ на новините Адриан Борецки заяви, че по неизвестни за служителите на телевизията причини, сигналът ѝ е бил прекъснат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на земеделието започва открита битка със "субсидиевъдите"
Министерството на земеделието започва открита битка със "субсидиевъдите"
Ново примирие? Израел не планира да намали бойните действия
Ново примирие? Израел не планира да намали бойните действия