НОВИНИ

Ново примирие? Израел не планира да намали бойните действия

Хамас отхвърля възможността да освободи още заложници, докато Израел не спре войната

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:07, 21.12.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ситуацията в Близкия изток. Хамас отхвърля възможността да освободи още заложници, докато Израел не спре войната. Изявлението на терористичната групировка беше разпространено на фона на преговори в Кайро за ново примирие.

Съветът за сигурност на ООН заседава за нова резолюция за спешно прекратяване на бойните действия в Газа с хуманитарна цел на фона на интензивни израелски бомбардировки в северната част на палестинския сектор.

Израел не планира да намали интензивността на бойните действия в Газа, обяви външният министър на страната Ели Коен въпреки преговорите в Кайро.

В тях участва ръководителят на Хамас Исмаил Хания в една от редките си лични намеси на дипломатическо ниво. За разговорите пристига и най-високопоставеният представител на друга радикална групировка от Газа "Ислямски джихад".

Позициите на враждуващите са крайни - Израел казва, че ще преговаря само за временна пауза с цел освобождаване на заложници. Хамас се интересува само от преговори, които ще доведат до окончателно прекратяване на боевете.

Израелската армия разпространи видео от своя операция в град Газа и обяви, че е разкрила мрежа от тунели, свързани директно с домовете на лидерите на Хамас.

"Разкрихме мрежа от стратегически подземни бази, които обслужваха ръководството на Хамас - Исмаил Хания, Мохамед Дейф и Яхия Синуар", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Хамас отговори с нападение с ракети срещу Тел Авив, прихванати от израелската отбрана и така групировката изпрати послание, че след 10 седмици война способността ѝ за удари не е отнета.

Останалите в лагера Джабалия в Северна Газа цивилни палестинци са напълно откъснати от света под дулото на снайперисти, които следят да не избягат, а една от двете относително големи болници в южния град Рафа изнемогва пред наплива от ранени и болни.

"Преди конфликта приемахме по 100 пациенти на ден. Сега приемаме над 1000 дневно или 10 пъти повече", каза още Джамал Хамс, медицински директор в Рафа.

По данни на Хамас жертвите на израелските удари в Газа вече са 20 000.

В опит да се намери решение на кризата Съветът за сигурност на ООН се събра, за да подложи на гласуване нова резолюция за палестинския анклав.

Проектотекстът е изготвен от Обединените арабски емирства. Документът призовава за "спешно и трайно прекратяване на военните действия, за да се позволи безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ до Ивицата Газа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът в полската телевизия: Политици си размениха обвинения за злоупотреба с власт
Скандалът в полската телевизия: Политици си размениха обвинения за злоупотреба с власт
Григор Димитров записа загуби на старта на демонстративния турнир в ОАЕ
Григор Димитров записа загуби на старта на демонстративния турнир в ОАЕ