НОВИНИ

Митничар е участвал в трафика на хероин във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 16.02.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Пратка с рекордно количество хероин беше заловена на пристанище "Варна Запад". По първоначални данни наркотикът е с висока чистота и пазарна стойност до 36 милиона лева. Пакетите са били укрити в ролки с покривна изолация. Според разследващите България е била само част от пътя на наркотика, а не крайната му дестинация.

На 7 февруари на пристанище "Варна Запад" пристига корабът, превозил пратката с хероин. Във Варна той пристига, след като бил в пристанища в Обединените арабски емирства и в Текирдаг. На 9 февруари за митническа проверка са селектирани контейнери, които при първоначалната рентгенова проверка не показват отклонения. След анализ на риска заради страната на произход на товара, е направена и проверка с митническо куче, а след това през рентген минава цялата стока в контейнерите.

Контейнеровозът с наркотика пристига у нас от Дубай. Според документите страната на произход на товара е Иран, а крайната цел - България.

В четирите контейнера са натоварени 400 рула битумна изолация. Първоначалната проверка не показва отклонения в теглото на товара, но при отварянето митничарите констатират, че част от ролките нямат обозначения на производителя като останалите.

Открити са 71 ролки с тайници, а в тях са укрити 487 пакета с хероин. Откриването им е прецедент за страната ни, подчертаха митническите служители, участвали в операцията.

Във Варна пристигна и главният прокурор Иван Гешев.

"Това е първото количество хероин, което ние успяваме да открием и заловим на морска граница, пристигнало по море с контейнери. Агенция "Митници" нямат други такива случаи", заяви зам. главният директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" Светослав Владимиров.

Разследването установява, че получателят е българска фирма, вписана в търговския регистър в Шумен, но работеща в Търговище. Освен 35-годишния собственик на фирмата е задържан и още един мъж - митничар на 45 години.

"Установява се нелогичен интерес от страна на митнически служител от митническо бюро от Търговище. Естествено това, въпреки че е неприятна част от целия случай, не значи, че колегите не са си свършили работата", допълни Владимиров.

Собственикът на фирмата и митническият служител са задържани за 72 часа. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Според разследващите България е била само част от пътя на наркотика, а не крайната му дестинация.

"Така че нашата работа продължава за дестинацията, начините за транспортиране и всички останали факти за този случай", каза зам.-директорът на ГДБОП Илия Делчев.

Само преди две седмици пратка с хероин от Турция беше задържана в София. Оказа се, че е предназначена за САЩ.

Репортер: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха произнасянето на присъдата на Навални за клевета
Отложиха произнасянето на присъдата на Навални за клевета
Ваксината на “Янсен” подаде заявление за одобрение от Европейската агенция по лекарствата
Ваксината на “Янсен” подаде заявление за одобрение от Европейската агенция по лекарствата