НОВИНИ

Младен Маринов: Извънредният труд трябва да бъде обезщетен

Снимка: БГНЕС / Архив
bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 06.07.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Политика

Вътрешният министър Младен Маринов коментира недоволството на полицаи на вчерашния им професионален празник. Маринов заяви, че подкрепя всяка форма на протест, когато исканията са справедливи.

Министър Маринов посочи, че той е в добър диалог със синдикатите в МВР и е запознат с исканията им. Те са основно във връзка със заплащането на извънредния труд и ненормираното работно време.

Надявам се да намерим законово решение и да подобрим организацията така, че да няма ощетени служители. Аз лично държа всеки служител, който е положил извънреден труд, да бъде обезщетен - дали ще е с почивка допълнителна, там, където позволява закона - и с допълнително заплащане, но всеки извънреден труд трябва да бъде обезщетен, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Вътрешният министър коментира и промените в Закона за МВР, които дават възможност жандармерията и баретите да осъщетвяват физическа охрана на застрашени лица. По думите на Маринов няма дублиране на функциите на НСО, а става въпрос за охрана на хора, които са извън обхвата на задълженията на службата.

Това е една ситуация, в които да бъдат защитени хора, служители в държавната администрация, въобще създадени са условия тези лица, които попадат в юрисдикцията на Закона за НСО, решението за тяхната охрана да се взема от комисията, която и до момента взема тези решения - това е комисията главен секретар на МВР, председател на ДАНС, началник на Националната служба за охрана. В останалите случаи, за да се избегне всяко политическо участие, комисията е съставена изцяло от професионалните ръководители нв МВР, които най-добре могат да преценят на база на данните, които имат, тъй като данните са при тях, дали заплахата е сериозна и дали лицето трябва да бъде охранявано, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Министър Младен Маринов, заедно с гл. секретар на МВР Ивайло Иванов, откриха ремонтираната сграда на районното полицейско управление в Троян.

Автор: Дарина Найденова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 5 000 кубика непочистени отпадъци са останали около моста на АМ "Струма"
Над 5 000 кубика непочистени отпадъци са останали около моста на АМ "Струма"
Какво е състоянието на заразените с COVID-19 футболисти?
Какво е състоянието на заразените с COVID-19 футболисти?