НОВИНИ

Проф. Салчев: НЗОК предлага повече пари за клиничните пътеки по инфекциозни заболявания

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 06.07.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Още

"Няма една клиничната пътека за COVID-19 - има три основни пътеки, по които се лекува - така наречените пътеки, свързани с инфекциозните заболявания на белите дробове, 104 е пътеката при остри вирусни инфекции". Това заяви проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, в "Още от деня".

Тази пътека е 618 лв., от НЗОК са предложили на БЛС да я вдигнат двойно, допълни той и поясни, че когато пациентът с влоши, той преминава през две клинични процедури - 3 и 4, където цената е 780 лв. на ден, независимо колко дни лежи пациентът.

За всеки случай се взима отделно решение, тъй като няма лечение за COVID-19, лекуват се симптомите, подчерта проф. Салчев.

Уточни, че цената на PCR теста, която е взета с решение на Надзорния съвет и която Касата има възможност да заплаща, но през РЗИ, е 60 лв. НЗОК е предвидила бюджет за 2500 теста на ден.

Предложили са на БЛС към всички клинични пътеки да се прибави определена сума, като решението за тестовете ще бъде на базата на клиничната картина на пациента и на базата на решение на ръководството на болницата.

"Болницата може да поставя всякакви условия пред пациентите, но министерство на здравеопазването каза, че не може да задължите пациента преди влизане в болница да си прави PCR тест", каза управителят на НЗОК.

НЗОК е предложил да се вдигнат парите за всички инфекциозни заболявания, които не са само тези, свързани с COVID.

Проф. Салчев припомни, че Касата плаща за дейности, не за инвестиции. Инвестирането в предпазни средства е задължение на болниците, подчерта той.

Болните дори и да не са здравно осигурени, болниците могат да поискат по установения ред за здравно неосигурените лица съответното заплащане, обясни управителят на НЗОК.

Какво още каза проф. Петко Салчев вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калоян Паргов: Лидерските битки в София винаги са били трудно прогнозируеми
Калоян Паргов: Лидерските битки в София винаги са били трудно прогнозируеми
Сериозни щети след пожара в Русенската опера - какви са версиите за причините
Сериозни щети след пожара в Русенската опера - какви са версиите за причините