НОВИНИ

Много слънчеви часове утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:38, 13.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

След внушителните валежи през последните дни, със сумарни количества в почти цялата страна над 50 литра на кв. метър, в много райони около 100, а на отделни места – и над 200 литра на кв. метър, до края на работната седмица ще има много слънчеви часове и по-малко валежи.

Акцент в прогнозата за времето утре ще бъде вятърът – умерен, в Дунавската равнина и западните части от Горнотракийската низина – временно силен, от северозапад. След краткотрайните сутрешни мъгли, през деня в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, със следобедни превалявания и гръмотевици на места в Източна и Южна България. Има условия за градушки.

Максималните температури ще са между 25° и 30°.

И по Черноморието през втората половина на деня на много места също ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат от 26° до 28°. Ще духа умерен северен вятър, вълнението на морето ще бъде слабо, а температурата на водата е от 21°до 23°.

В планините, след слънчевото начало на деня, също ще има райони с валежи и гръмотевици. Вятърът ще е умерен, с посока от северозапад.

И за разлика от дъждовно време на Балканите, Пиринеите се обхванати от гореща вълна и необичайно високи за сезона температури. Преносът на горещ въздух от юг ще продължи, като заедно с него ще се пренася и сахарски прах, който ще достигне и южните части от Франция. Циклонът, причина за рекордните валежи у нас, се изнася на югоизток от Балканите, но ще продължи да определя времето на полуострова, включително и у нас, и в близките дни.

В сряда и четвъртък ще е предимно слънчево, със следобедни превалявания главно в планинските райони. В петък валежи и гръмотевици се очакват в западната половина, а в събота – отново на много места в страната, като се повишава вероятността за локално интензивни валежи и градушки

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул счупи трансферния си рекорд с привличането на Дарвин Нунес от Бенфика
Ливърпул счупи трансферния си рекорд с привличането на Дарвин Нунес от Бенфика
Слави Трифонов: Ще заведа дела срещу Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев
Слави Трифонов: Ще заведа дела срещу Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев