НОВИНИ

Общината няма да издаде акт за раждане на бебето с две майки

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:24, 13.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Столичният район "Панчарево" спря издаването на български акт за раждане и лични документи на бебето Сара с жалба в Административния съд на София. Детето, което има две майки, засега не съществува в правния мир. От район "Панчарево" обясняват, че основанието за жалбата е българското законодателство, според което е недопустимо вписването на двама родители от един и същи пол.

На 14 декември миналата година съдът на Европейския съюз постанови, че България е длъжна да издаде паспорт на бебето Сара, който да й осигури свободно придвижване в рамките на съюза.

Преди месец с решение Административният съд в София задължи район "Панчарево" на Столичната община да издаде акт за раждане на Сара с вписване в него на двете ѝ майки - българка и британка, които живеят в Испания.

Район "Панчарево" обаче обжалва решението. Причината - родителите на Сара са от един и същи пол.

Съгласно българското законодателство е недопустимо вписването на двама родители от женски пол, тъй като еднополовите бракове в Република България към настоящия момент са недопустими. Налице е пречка въз основа на представените документи да се издаде акт за раждане, тъй като не са налице част от предвидените реквизити, което би довело до неговата незаконосъобразност, каза Николай Гюров, кмет на район "Панчарево".

В началото на юни и консулската ни служба в Барселона отказва паспорт на Сара.

Сега ще стартираме наказателна процедура пред Европейската комисия срещу държавата, защото имаме решение на съда на Европейския съюз, с което българската администрация в лицето на Министерството на правосъдието, МРРБ, МВнР и МРВ отказват да се съобразят, каза Деница Любенова, адвокат към ЛГБТИ организация "Действие".

Адвокат Любенова каза още, че решението за обжалване поставя бебето Сара в риск и го прави заложник на българската администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Ще заведа дела срещу Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев
Слави Трифонов: Ще заведа дела срещу Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев
Кирил Десподов: Лагерът бе пълна катастрофа, поставям слаба оценка на отбора
Кирил Десподов: Лагерът бе пълна катастрофа, поставям слаба оценка на отбора