НОВИНИ

Многохиляден протест в Брюксел срещу новите ограничения заради COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:16, 21.11.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
многохиляден протест брюксел новите ограничения заради covid
Слушай новината

Поне 35 000 излязоха в Брюксел срещу мерките за ограничаване на COVID-19.

Част от демонстрантите атакуваха полицията с фойерверки, тя отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

Недоволството е главно срещу санитарните пропуски за достъп до обществени места като барове и ресторанти. Белгия затегна правилата за носене на маски, включително на места като ресторанти, където вече се изискват ковид пропуски.

Освен това до средата на декември повечето белгийци трябва да работят от дома си четири дни в седмицата. Властите планират задължителна ваксинация за здравните работници.

Много европейски правителства въвеждат нови ограничения, за да спрат разпространението на заразата. Някои страни съобщават за рекорден дневен ръст за заразените.

Мерките нерядко се посрещат с демонстрации и бунтове. Нидерландия преживя втора нощ на размирици, първо в Ротердам, а после и в Хага и други населени места в три провинции.

Хиляди демонстрираха срещу ограниченията и в Австрия, Хърватия и Италия. Френските власти изпратиха 50 командоси от елитни специални части за потушаване на безредиците в отвъдморската територия остров Гваделупа.

Трета поредна нощ протести срещу санитарния пропуск на карибския остров прераснаха в насилие. Разграбени и опожарени бяха десетки магазини, имаше подпалени коли. Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че някои от нападателите са използвали "бойни патрони" срещу силите на реда и обеща "твърд" отговор на размирниците.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спокойно и бързо започна предаването на изборните книжа в "Арена Армеец"
Спокойно и бързо започна предаването на изборните книжа в "Арена Армеец"
ЦИК обяви край на изборния ден
ЦИК обяви край на изборния ден