НОВИНИ

Модернизират електроенергийната инфраструктура с проект за 511 млн. лв.

модернизират електроенергийната инфраструктура проект 511 млн
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 12.11.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Проект на стойност 511 млн. лв. е включен в Плана за възстановяване и устойчивост на електроенергийната инфраструктура. Той обхваща модернизация на дейностите, свързани с планирането, управлението и мониторинга на електроенергийната система и необходимостта от нейното гъвкаво управление.

Министерството на енергетиката, съвместно с представители на Електроенергийния системен оператор, организира обществено обсъждане със заинтересовани страни на проекта за дигитална трансформация и развитие на информационните системи на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД в условията на нисковъглеродна енергетика.

Тази необходимост става все по-осезаема във връзка с навлизането на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс и с оглед предизвикателствата, които поставя пред българската енергетика Зелената сделка на ЕС, подчерта при представянето на проекта заместник-министър Жечо Станков.

По неговите думи дигиталната трансформация на ЕСО в условията на нисковъглеродна енергетика е без алтернатива.

Проектът предвижда въвеждането на съвременни дигитални средства, които да осигурят необходимата маневреност, сигурност, надеждност и бърза реакция при управлението на електроенергийната система в условията на нисковъглеродно производство. С неговата реализация ще бъде повишена гъвкавостта на оперативното управление на системата.

Три основни направления за изпълнение са предвидени в проекта:

  • модернизация на системите за управление, планиране и администриране
  • модернизация на електропреносната мрежа, така че да има възможност тя да поеме гъвкаво повишените потоци от данни
  • повишаване на възможността за присъединяване на нови ВЕИ към мрежата, тяхното управление и балансиране

Проектът е ориентиран към това мрежата на ЕСО да стане по-гъвкава, по-отворена към съседните системи и с възможност за по-лесен пренос на електроенергия, стана ясно по време на обсъждането.

Целта е както модернизация на подстанциите, така и на телекомуникационната инфраструктура, така че да се организират свободни електроенергийни магистрали на територията на цялата страна и със съседни държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кривата на заразяване с COVID-19 в Германия се изравнява
Кривата на заразяване с COVID-19 в Германия се изравнява
Хю Грант за COVID-19: Чувствах се сякаш Харви Уайнстийн е легнал на гърдите ми
Хю Грант за COVID-19: Чувствах се сякаш Харви Уайнстийн е легнал на гърдите ми