НОВИНИ

Могат ли автобусните превозвачи да ползват мярката 60/40?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:11, 02.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Мярката 60/40 е неприложима по отношение на автобусния транспорт твърдят от бранша след среща в социалното министерство. Според Конфедерацията на авобусните превозвачи изискванията, посочени за участие в схемата за компенсации на бизнеса, дава предимство само на хотелиерите и ресторантьорите.

Умерен оптимизъм за летния сезон и натрупани загуби за милиони. Това са последствията след няколко месеца ковид-кризата.

"Загубите са в милиони. Имаме изключително много транспортни фирми, които няма да могат да стартират своята дейност", разкри Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Предизвикателствата след ограниченията са еднакви както за туризма, така и за транспортния сектор. Според автобусни превозвачи, обаче що се касае за помощта на държавата по механизма 60/40 не е постигната равнопоставеност.

"Тази мярка е разписана на един дискриминационнен според нас принцип по отношения на хотелиери и ресторантьори, на които се дава абсолютен превез при участието в тази мярка. Няма да доказват изискуемите реквизити за непълно работно време, за намаляване обема на работа на предприятието и така нататък, които са изискуеми за всички останали", обясни Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

От бранша коментират, че при превоза на пътници шофьорите няма как да работят на намалено работно време.

"При една обществена поръчка и ангажимент ти да изпълняваш определени линии, през определено време и интервали ти не може да си позволиш да пуснеш водачите на намелено работно време", заяви изпълнителният директор на Камара на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

От бранша заявиха, че след срещата в социалното министерство се надяват още следващата седмица ще се предприемат действия по подобряване на мярката, така че тя да може да се ползва от бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разпространи нови чатове, предполага се, че са от телефона на Пламен Бобоков
Прокуратурата разпространи нови чатове, предполага се, че са от телефона на Пламен Бобоков
СЕМ се самосезира за писмото от прессекретариата на президента до БНТ
СЕМ се самосезира за писмото от прессекретариата на президента до БНТ