НОВИНИ

МОН отпуска 1,6 млн. лв., за да имат учениците достъп до интернет

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 01.05.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Министерството на образованието отпусна 1,6 млн. лв. за интернет в квартали, където няма такъв. Целта е да бъде осигурен достъп на учениците, които живеят там, до електронното обучение, за да завършат учебната година дистанционно.

Бургаският квартал "Долно Езерово" се оказва едно от населените места в морския град, където масово липсва интернет при повечето семейства с ученици. Това показало проучване на регионалното управление по образование.

Виолета Илиева, началник на РУО-Бургас: Това наложи необходимостта да направим проучване за всеки един квартал, за всеки един район, в който се намира основното училище и средното училище или професионалната гимназия и да установим колко ученици от този район не могат да работят с устройство поради липса на интернет вкъщи.

ече започна и монтирането на интернет мрежа, която ще пръска сигнал в квартала. Услугата ще бъде напълно безплатна за учениците.

Петър Петров, представител на телеком: Трафикът ще бъде ограничен само до това, което учениците ще могат да ползват. Тоест те няма да могат да отварят сайтове, които са с неподходящо съдържание за тях.

Освен в "Долно Езерово" безплатен интернет ще има и в други квартали на Бургас. След като приключи учебната година, доставчиците ще го предоставят на различни учебни заведения.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Материални щети по необитаема къща в Стария град на Пловдив след труса
Материални щети по необитаема къща в Стария град на Пловдив след труса
Мъж нападна с нож посетители в австралийски мол
Мъж нападна с нож посетители в австралийски мол