Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МОСВ ще проверява управлението и контрола на язовирите Копринка и Жребчево

Проверката е възложена от Върховна административна прокуратура

от БНТ
14:57, 03.09.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага проверка за управлението и контрола на водовземане и ползване на водите от язовирите Жребчево и Копринка на министъра на околната среда и водите.

Във ВАП е образувана преписка по сигнал от Българска федерация по риболовни спортове и граждани на Община Нова Загора. В сигнала се излагат проблеми, свързани с намаляване на нивото на водите в язовир Жребчево, поради системното му и неправомерно източване за частни цели, и за липса на разходомерни устройства на входа и на изхода на язовира, въпреки дадени такива предписания на Министерството на околната среда и водите.

Сочи се също, че са отпускани количества вода от язовир Копринка за напояване по направление Стара Загора, но същите не са били оползотворени по предназначение, а за други цели.

Проверката, която МОСВ предстои да извърши, следва да изясни всички въпроси относно данните в сигнала, свързани с управлението и контрола на водовземане и ползване на води от посочените язовири Жребчево и Копринка, наличието на незаконни действия в тази връзка, както и реализация на административна и административно наказателна отговорност, при установяване на данни за това.

Констатациите на МОСВ, данните за допуснати нарушения на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции, следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък срок.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още 59 деца получили подкрепа от „Българската Коледа 2020“
Още 59 деца получили подкрепа от „Българската Коледа 2020“
Мартин Стоев определи избраниците си за Евроволей 2020 в Италия
Мартин Стоев определи избраниците си за Евроволей 2020 в Италия