НОВИНИ

МОСВ следи и водните течения навътре в морето, няма данни за замърсяване в наши води

мосв следи водните течения навътре морето данни замърсяване наши води
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 22.06.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на околната среда и водите осигурява постоянно и пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на р.Днепър на територията на Украйна.

По обобщени данни от направените анализи, от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“, и от сателитни наблюдения, че няма данни за наличие на замърсяване в българската акватория на Черно море.

Актуални данни за чистотата на морската вода (ОБНОВЯВА СЕ)

Регионалният център за контрол и превенция на заболяванията в Одеса, към Министерство на здравеопазването на Украйна, съобщава, че няма отклонения в пробите за питейната вода при извършения микробиологичен анализ. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до Екоминистерството.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория-Варна към Изпълнителната агенция по околна среда, осъществява ежеседмичен мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Местоположението на пунктовете е съобразено с възможностите за достъп по море, посоката на доминиращите течения и наличните за района батиметрични данни. Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия.

Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели (пестициди и др.). До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

Басейнова дирекция започва ежеседмични изследвания на морската вода

Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Честота на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна оценка за моментното състояние на морските води. Резултатите ще бъдат своевременно предоставени на компетентните органи, съобразно необходимото време за анализ на определените показатели в пунктовете.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Начо Фернандес остава в Реал Мадрид за още един сезон
Начо Фернандес остава в Реал Мадрид за още един сезон
КС: Отстраняването на председателя на Сметната палата е противоконституционно
КС: Отстраняването на председателя на Сметната палата е противоконституционно