МОСВ: Язовирите са с 65% по-пълни от миналата година благодарение на взетите мерки

от БНТ
19:00, 20.03.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
язовирите нас имат свободни обеми поемат водата валежите
Слушай новината

Комплексните и значими язовири, които се наблюдават от Министерството на околната среда и водите са с 65% по-пълни спрямо същия период на миналата година благодарение на доброто управление и предприетите мерки за минимизирането на разходите и намаляването на загубите. Това се посочва в доклад на екоминистъра Емил Димитров до Министерски съвет.

Данните са обобщени на проведено заседание на дирекция "Управление на водите" в МОСВ. Същевременно се отчита, че валежите тази година са с 12% повече спрямо миналогодишните.

Според министър Димитров сега основната задача пред МОСВ е да се държат под контрол нивата на язовирите, така че да не прелеят през периода на снеготопенето. За целта нивата се наблюдават непрекъснато и където е необходимо се освобождават количества.

Днес министър Димитров посети на място язовирите "Асеновец", "Жребчево" и "Копринка" в рамките на ежемесечната си обиколка на водните обекти и срещи с водоснабдителните дружества.

В Сливен той посочи, че добрата координация между Министерството на околната среда и водите и Министерство на земеделието, храните и горите, както и благоприятните климатични условия тази зима, осигуряват спокойствие, че ще има достатъчно вода както за питейни нужди, така и за поливане на земеделската продукция.

"Дружествата на "Напоителни системи" се управляват добре и мога да успокоя хората, че няма опасност от водна криза в страната. Има достатъчно вода в язовирите. Те са в добро техническо състояние и няма опасност от преливане", каза още Емил Димитров.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Недостиг на легла и все повече COVID болни в Бургаско
Недостиг на легла и все повече COVID болни в Бургаско
Италия ще признава гласуването на 4 април за уважителна причина за придвижване
Италия ще признава гласуването на 4 април за уважителна причина за придвижване