НОВИНИ

Мотивацията да даряваш кръв отново и отново

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 16.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Само преди два дни отбелязахме Световния ден на доброволния кръводарител и това отново извади на дневен ред проблема с недостига на доброволни кръводарители у нас.

Именно тези хора са изключително важни, за да могат болниците да поддържат така необходимия резерв от кръв, необходим за спасяването на човешки животи. Двама мъже от Велико Търново от години кръводаряват непрекъснато, помощта им е безценна в борбата за живот.

Радослав Георгиев разказва, че малко след като навършил пълнолетие един призив за спешна нужда от кръв го накарал за първи път дари и оттогава до сега кръводарява по няколко пъти в годината.

"Между два и четири пъти годишно. Мотивацията е точно тази, че кръвта е ценна и достига до някой, който има нужда от нея. Ползите за мен са всеизвестни, че е хубаво кръвта на известно време да се регенерира, тоест процесът на кръводаряването спомага за повишен имунитет на тялото", сподели Радослав Георгиев.

По подобен начин преди години започва редовно да кръводарява и Александър Петров, който е приел, че това е неговият начин да помогне за спасяването на човешки животи.

"За разлика от много други дарявания и помощ, тук няма как да бъде злоупотребено с това. Ако човекът има нужда от кръв, това наистина значи, че е стигнал до точка, в която нищо друго не би помогнало. Така, че това е нещо, с което наистина спасяваш живот и помагаш на някого и няма как да бъде злоупотребено с него", допълни Александър Петров.

За съжаление в последните години у нас са малко хората като Радослав и Александър. Данните показват, че обикновено даряваме кръв само когато наш близък има нужда, което прави изключително трудно поддържането на болничните резерви.

"Няма достатъчно доброволни кръводарители, призоваваме хората, те са уведомени и знаят, че е необходимо, очакваме ги. Важно е, за да може да имаме резерв от кръв, за да можем да посрещнем всяка нужда. Най-вече, за да можем да посрещнем неща, които са непредвидими, катастрофи и ситуации, в които ще има нужда от много кръв", каза още д-р Милена Мирчева, Отделение по трансфузионна хематология към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

Кръводарител може да бъде всеки пълнолетен и здрав човек, а само с едно кръводаряване всъщност можем да помогнем за спасяването на няколко човешки живота.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сменен е председателят на Патентното ведомство
Сменен е председателят на Патентното ведомство
Русия и Финландия завързаха Група Б
Русия и Финландия завързаха Група Б