НОВИНИ

Радев: НС да предвиди процедури за реакция в случаи като санкциите по "Магнитски"

bnt avatar logo
от БНТ
15:48, 16.06.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат да се обединяват около ясни принципи, приоритети и ценности. Един от приоритетите на този кабинет е повишаването на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на общественото доверие в тях. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща в Националния исторически музей с посланиците на държавите членки от ЕС, Швейцария и САЩ.

В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представител на Европейската комисия в България. Политическата ситуация в страната, борбата с корупцията, предстоящото домакинство на България на Инициативата „Три морета“, както и европейската интеграция на Република Северна Македония бяха сред темите, поставени от дипломатическите представители на срещата.

Наложените санкции върху български физически лица и компании по Глобалния закон „Магнитски“ на САЩ също бяха обсъдени по време на разговора.

Добавиха още 21 имена, които попадат в обхвата на санкциите по "Магнитски" (ОБЗОР)

Президентът посочи, че от следващия български парламент ще се очаква да изработи правна рамка, която да предвижда процедури и подходи за реакция от институциите при подобни случаи в бъдеще. Служебното правителство вече е предприело първоначални стъпки в тази насока, за да не допусне блокиране на обществени средства и да защити банковия сектор в страната. Румен Радев призова за изработване на мерки и на европейско ниво, за да не се стига до блокиране на предвидени за отделни държави членки европейски средства.

Гражданите изискват реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и очакват неотклонен ангажимент на българските институции и партньорите на страната ни за утвърждаване на справедливостта и прозрачността, посочи още президентът.

Стефан Янев: Реалистичната картина показва корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма

Коментирано бе и изразходването на огромни публични средства от бившото правителство чрез т.нар. in-house възлагане, а не чрез обществени поръчки.

Държавният глава определи като стъпка в правилната посока решението на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент да изпрати мисия в България след наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български физически лица и фирми.

Радев: Източна Европа има огромна нужда от инвестиции и диалогът в "Три морета" е послание към бизнеса

Утвърждаването на Инициативата „Три морета“ като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство е важно не само за страните от Източна Европа, а и за постигането на реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз, заяви държавният глава по време на срещата.

Румен Радев открои приноса на българското домакинство за привличането на Гърция като гост на форума в София, както и за търсенето на интелигентни решения в областта на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона, чрез свързването на научните и образователни центрове на страните участнички.

България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония и утвърждаването на страната като силен съюзник в НАТО, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава оцени високо позитивните сигнали през последните седмици в отношенията между България и Република Северна Македония и преди всичко възстановяването на диалога на най-високо равнище. Президентът изрази надежда този диалог да води към конкретни устойчиви и необратими резултати в двустранните ни отношения с Република Северна Македония, което да ускори и европейската перспектива на югозападната ни съседка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте верните отговори от изпита по БЕЛ за 10-и клас
Вижте верните отговори от изпита по БЕЛ за 10-и клас
Има ли противоречие в действията на Роналдо на Евро 2020?
Има ли противоречие в действията на Роналдо на Евро 2020?