НОВИНИ

От специалните ни пратеници: Започна срещата между Путин и Байдън в "Ла Гранж" (ВИДЕО)

Александър Марков
от Александър Марков
14:27, 16.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Започна срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън във вила "Ла Гранж" на брега на Женевското езеро.

От нашите пратеници: Байдън кацна в Женева за срещата с Путин

Разговорът между държавните глави може да продължи между 4 и 5 часа. Първата пресконференция се очаква след 19.00 часа българско време.

В библиотеката във вила "Ла Гранж", която съхранява оригинални издания от 18 век на руски, китайски и турски език, Байдън и Путин започнаха разговори очи в очи, придружени само от държавния секретар Антъни Блинкън и външния министър Сергей Лавров.

Снимка: Денис Балибуз

И тъй като руският президент пристигна пръв във вила "Ла Гранж", което, според РИА Новости, означава, че Русия е формалният домакин на двустранната среща, затова и Путин седна отдясно.

Двамата размениха кратки и студени реплики в началото:

Байдън: "Както казах и отвън, винаги е по-добре да се видим лице в лице".
Путин: "Надявам се срещата да бъде продуктивна".

Сн. БГНЕС

Президентът Владимир Путин кацна малко след 10:30 ч. местно време на летището в Женева, на слизане помаха на медиите и директно се отправи към вила "Ла Гранж".

Руският президент дойде с ескорт от 17 автомобила и две от президентските лимузини. Ескортът е бил директно пренесен със самолет от Москва. Путин беше посрещнат от президента на Швейцария Ги Пармалан.

Докато Пармалан въвеждаше Путин във вилата, репортер от "Блумбърг" успя да зададе въпрос към руския президент, викайки: "Защо се страхувате от господин Навални?". Путин не отговори.

Джо Байдън дойде с президентската лимузина, известна като "Звярът" 20 минути след Путин. Байдън също беше посрещнат от Ги Пармалан. След което тримата президенти застанаха един до друг пред вилата за обща снимка.

"Чест е за Швейцария да Ви докаминства и да промотира диалога и взаимното разбиране. Пожелавам Ви добър диалог в интерес на Вашите две държави и света. Секунди по-късно Ги Парламан си тръгна, а президентите Байдън и Путин се ръкостискаха, след което влязоха за среща на четири очи", отбеляза Ги Пармалан.

Президентите на Русия и САЩ се срещат за първи път на фона на силно влошени отношения. Двете страни нямат посланици в столиците си, а Русия наскоро включи САЩ в официалния списък на "неприятелски" държави.

Руски официални лица пък са обект на американски санкции. Не трябва да забравяме и словесните престрелки, след като през март Джо Байдън употреби думата "убиец" по отношение на Путин.

Входът на вилата. Сн. Леандър Доган

3000 журналисти от цял свят ще отразяват тази среща. Сред тях е и специалният пратеник на БНТ Александър Марков.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН - ПУТИН - СЛЕДЕТЕ ПО БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ.

Снимки: Алесандро де ла Валле Видео: Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте верните отговори от изпита по БЕЛ за 7-и клас
Вижте верните отговори от изпита по БЕЛ за 7-и клас
Даниела Митева е новият директор на Агенцията по вписванията
Даниела Митева е новият директор на Агенцията по вписванията