НОВИНИ

От нашите пратеници: Байдън кацна в Женева за срещата с Путин

Александър Марков
от Александър Марков
12:11, 16.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Само след 2 часа ще започне срещата между Джо Байдън и Владимир Путин. Президентът Байдън вече е в Женева. Той кацна, придружаван от държавния секретар Антъни Блинкен и съветника си по сигурността, както и от външнополитическия си екип.

Президентът Владимир Путин ще кацне в Женева в 13.30 ч. българско време, придружен от външния министър Сергей Лавров и от съветниците си по външна политика.

В 14.00 часа двамата президенти, заедно с домакина - президента на Швейцария, ще си направят обща снимка във вила "Ла Гранж" на брега на Женевското езеро. В 14.35 ч. се очаква да започнат разговорите, които може да продължат между 4 и 5 часа.

Няколко часа преди ключовата среща Байдън - Путин: Какви са очакванията

Първата пресконференция се очаква след 19.00 ч. българско време.

Джо Байдън и Владимир Путин ще очертаят "червени линии" за САЩ и Русия, според преподавателя по международни отношения в Женева Марио Апостолов.

"Байдън например заяви, че има "червени линии", които ще постави в тези разговори: Кибератаките, човешките права, безопасността на Навални, намесата на Русия в териториални спорове в страните близо до Русия. Но, от друга страна, и Путин има "червени линии", като например приемането на Украйна или Грузия в НАТО", заяви Марио Апостолов, преподавател по Международни отношения в Международния университет в Женева.

Байдън и Путин ще очертаят геополитическите си интереси и зони, навлизането в които ще предизвика отговор, според анализатори.

"Може да се каже, че има едно връщане към Студената война. Идеята за постигане на повече стабилност в световните отношения е първостепенна за тази среща", допълни Марио Апостолов.

Според източници на Ройтерс президентът Владимир Путин ще предложи споразумение за кибернеутралност.

"Двете страни, а и целият свят, имат интерес от установяването на "червени линии" и правила за поведение, така че киберпространството да не се използва за опасни цели. Всяка една кибератака трябва да се разглежда по правилата на войната. Да не таргетира цивилни цели като болници или системи за въздушна навигация. Ако САЩ и Русия не се договорят за подобни "червени линии", трудно ще се намери консенсус на международно ниво", добави Марк Фино от Женевския център за политики по сигурността.

За регионални конфликти, а и Украйна, според анализатори, двамата биха могли да се договорят за изпълнение на вече съществуващите споразумения.

"Може да съживят Минските споразумения, да се договорят за тяхното реално изпълнение или удължаване. Такъв ход би бил полезен с цел оказване на натиск върху всеки опит за военно решение на конфликта или опасна ескалация", коментира още Марк Фино.

На срещата между Путин и Байдън ще фигурира и въпросът за триъгълника САЩ - Русия - Китай.

"Може би не лично у президента Байдън, но в неговото обкръжение може да има виждания, че може би е практически правилно да се скъси разстоянието между Русия и Запада предвид проблемите, които се очаква да нарастват с Китай", каза още Марио Апостолов.

Сред основните договорки биха могли да бъдат, според анализатори, и началото на преговори за нов договор за ограничаване на ядрените въоръжения след удължаването на нов старт дни след встъпването на Джо Байдън в Белия дом.

Вижте повече във видеото на Александър Марков.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН - ПУТИН - СЛЕДЕТЕ ПО БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреев и Кирков са четвъртфиналисти в САЩ след победа над №1 в схемата на двойки
Андреев и Кирков са четвъртфиналисти в САЩ след победа над №1 в схемата на двойки
Кабаков и Маргаритов получиха още един наряд за Евро 2020
Кабаков и Маргаритов получиха още един наряд за Евро 2020