НОВИНИ

Даниела Митева е новият директор на Агенцията по вписванията

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:18, 16.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Освободена е шефката на Агенцията по вписванията. На мястото на Габриела Козарева е назначена Даниела Митева, която вече е управлявала Агенцията до 2009 г, когато обаче беше отстранена заради нарушения. От правосъдното министерство отчетоха първия месец работа на служебния екип с открити редица нарушения на обществени поръчки в системата на затворите.

Инспекторатът към правосъдния министър е извършил проверка в Агенцията по вписвания, където установил редица нарушения. Едно от сериозните е липсата на свързаност на Търговския регистър с Информационната система на бизнесрегистрите, за което Европейската комисия е стартирала наказателна процедура срещу страната ни.

Имало нарушения и в обществените поръчки - миналата година е сключен договор с "Информационно обслужване", като изпълнителят е определил и цената на поръчката, а тя била 1 милион лева без ДДС. При положение, че за подобна дейност в МП има изградена система за видеонаблюдение на 3 сгради на стойност под 100 000 лева без ДДС., обясни проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

Инспекторатът установил още, че Габриела Козарева е определила сама себе си за ръководител на два европроекта по "Добро управление", което било в разрез с правилата.

Поражда и конфликт на интереси, тъй като там тя е следвало да бъде контролирана от главния секретар, който е нейн подчинен. Съответно изплатените суми са от порядъка на над 26 000 лева, каза Иван Демерджиев, зам.-министър на правосъдието.

Това са част от аргументите, с които проф. Стоилов освободил Козарева и на нейно място е назначил Даниела Митева.

През есента 2009 тя беше освободена от същия пост от тогавашната министърка Маргарита Попова заради нарушения. Днес Янаки Стоилов каза, че до сега не са събрани доказателства за Митева и няма причина тя да бъде назначена отново. Освен това имала опит в управлението на Агенцията.

Нарушения били открити и в обществените поръчки за изхранване на затворниците, както и за доставки на храна и напитки в затворническите лафки.

Българските затворници, чрез лафките са снабдени с най-качественото кафе, чиято цена от 8 е стегнала 30 лева на килограм. При положение, че марковите кафета могат да се закупят на двойно по-ниска цена, допълни проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

Заради изявленията на земеделския крупен предприемач Светослав Илчовски за гаври с известен бизнесмен, в затвора е направена проверка във всички места за лишаване от свобода. От януари 2017 до май тази година има 9 случая на сексуално насилие над затворници, като един от тях е бил в ареста на Националното следствие на бул. "Г.М.Димитров" в столицата.

В хода на проверката не са установени данни кореспондиращи с изразеното от г-н Илчовски, каза Мария Павлова, зам.-министър на правосъдието.

От правосъдното министерство коментираха още, че прокуратурата не е провелявала затворите от 2014 г. и приветстваха разпоредената от главния прокурор проверка там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От специалните ни пратеници: Започна срещата между Путин и Байдън в "Ла Гранж" (ВИДЕО)
От специалните ни пратеници: Започна срещата между Путин и Байдън в "Ла Гранж" (ВИДЕО)
Финансовият министър назначи проверка в АДФИ
Финансовият министър назначи проверка в АДФИ