НОВИНИ

Може ли България да пропусне сроковете за ратифициране на договора за "Страйкър"

Бойко Борисов и Делян Пеевски с остра реакция след думи на военния министър Тодор Тагарев

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:37, 06.10.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Остри реакции на Бойко Борисов и Делян Пеевски, след като министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България ще пропусне сроковете за ратифициране на договора за закупуване на бойни машини "Страйкър" от Съединените щати, ако парламентът не го ратифицира преди местния вот. Пеевски дори му поиска оставката. А председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев обясни, че крайният срок за сключване на договора е през декември и нищо не налага да се бърза с одобрението му от Народното събрание.

Кабинетът одобри проекта за закупуване на нови бойни машини „Страйкър“

Днес основната тема в пленарната зала е Конституцията. Въпреки това депутатите намериха време да коментират и думите на военния министър Тодор Тагарев за ускоряването на процеса по приемане на договора за доставка на близо 200 бронирани бойни машини от САЩ на обща стойност 1,4 млрд. долара.

"Ако се чака те да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите в пленарната зала, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор (за придобиване на бойни машини "Страйкър" от САЩ), който отново да влезе за ратификация като междудържавен договор в парламента. Много се надявам, че ще намерят време депутатите, да го разгледат в пленарна зала. Нямам съмнение, че там ще бъде подкрепен", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Думите му бяха коментира от ГЕРБ и ДПС.

Бюджетната комисия одобри закупуването на нова бойна техника за българската армия

"Сутринта аз слушах министър Тагарев и с г-н Гаджев сме възмутени от това, което казва. В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в парламента. С нашите подписи. За страйкърите имаме много ясен график декември месец да привършим процедурата, така че да прави такива изказвания, не му прави чест", обясни председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката днес от българския парламент веднага", уточни Делян Пеевски.

"Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент. Може да внесе, комисиите да го разгледат, това е законовият ред и да прецени парламентът. Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод, обяви Пеевски.

На въпрос дали може като депутат да изисква кой да си подаде оставката и кой не, Пеевски каза:

"Значи ние можем да изискваме, защото ние сме ги назначили. Лично аз съм си дал вота за този кабинет и мога да го поискам от името на нашата парламентарна група".

Остра реакция имаше и от ИТН и "Възраждане". До този момент договорът за доставката на бронираните бойни машини е одобрен от бюджетната и военна комисия в Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTokСвали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10-годишно момче е загинало при руска атака срещу Харков
10-годишно момче е загинало при руска атака срещу Харков
СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред във връзка с Вечното дерби
СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред във връзка с Вечното дерби