НОВИНИ

МРРБ стартира проект за дигитализация на строителния сектор

мррб стартира проект дигитализация строителния сектор
bnt avatar logo
от БНТ
10:16, 13.10.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

"Дигитализацията на строително-инвестиционния процес е важна не само за строителния сектор, но и за българската икономика". Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който постави началото на изпълнението на проект „Подготовка и стартиране на цифрова реформа на българския строителен сектор“.

Проектът се финансира по Програмата за подкрепа на структурната реформа 2017-2020 г. и е на стойност 300 000 евро.

Предвижда се да бъде изработена стратегия и пътна карта с конкретни стъпки за реформиране на сектора чрез въвеждане на строително-информационно моделиране в целия строително-инвестиционен процес. Ще бъдат разработени промени в националната регулаторна рамка в съответствие с европейската и ще се изготви План за национална цифрова платформа за строителството.

В него ще бъде определен стандартизиран формат на отворени данни за обмен на информация между доставчиците и възложителите на обществените поръчки – необходими стандарти за въвеждане на строително-информационно моделиране, ИТ инфраструктура, споделени бази данни, съвместното им прилагане в съответствие с изискванията, въведени на европейския пазар.

"С дигитализацията на строително-инвестиционния процес ще се осигури по-високо качество и по-бързи темпове на проектиране и изпълнение на обектите, както и тяхната по-добра поддръжка и удължаване на живота им", подчерта по време на онлайн срещата заместник-министърът. И допълни, че с цифровизацията ще се повиши и конкурентоспособността на българските компании, които ще могат да отговорят на изискванията на световните строителни пазари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вавринка премина през Ада, но продължава в Санкт Петербург
Вавринка премина през Ада, но продължава в Санкт Петербург
Автобус блъсна 83-годишна жена на пешеходна пътека
Автобус блъсна 83-годишна жена на пешеходна пътека