НОВИНИ

МС одобри 21 програми в образованието за 230 млн. лв.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:44, 31.05.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
пловдивското училище христо данов част инициативата знаеш дишаш
Слушай новината

Министерският съвет одобри Националните програми в образованието за 2023-а година. Общо програмите са 21 и са на стойност близо 230 млн. лева.

Съдържанието им е обсъдено на Отраслов съвет, имало е и обществено обсъждане, каза служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов.

Две са новите програми. Първата се нарича "България - образователни маршрути ", втората е "Неразказаните истории на българите".

Първата програма замества приключилата програма "Отново заедно", с помощта на която по време на ковид кризата учениците ходеха на почивка. Сега те ще участват в екскурзии от 2 до 5 дни и ще посещават обекти, свързани с историята, археологията, географията, биологията. За програмата могат да кандидитстват всички държавни, частни, духовни училища и неделните ни училища в чужбина.

Целта на втората програма е съхраняване на националната идентичност чрез различни дейности на училищата ни в чужбина. Например, местната общност може да изследва родовите си корени с помощта на БАН и университетите ни.

В програмата "Подкрепа за личностното развитие на децата и учениците" се предвижда нов модул - "Училища без агресия". Той ще дава възможност за разкриване на начините на превенция и създаването на позитивен климат в училище.

Продължава и успешната програма "Заедно в изкуствата и спорта", чрез която се развиват колективните спортове и в която могат да се включат и децата със специални образователни потребности.

Продължава и програмата за подобряване на ИТ- уменията на учениците, киберсигурност и безопасен интернет, каза още министър Пенов.

Отново е одобрена и програмата " Изучаване и съхраняване на традициите в българската армия".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мемориалният турнир в памет на Георги Марков ще бъде проведен от 1 до 4 юни
Мемориалният турнир в памет на Георги Марков ще бъде проведен от 1 до 4 юни
Сигнал за насилие в детска градина в Ямбол - възпитателка щипе заради думата "оставка"
Сигнал за насилие в детска градина в Ямбол - възпитателка щипе заради думата "оставка"