НОВИНИ

МС отпусна 184 млн. лева за болниците, ваксини и нова система за спешни обаждaния

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 22.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството отпусна 184 милиона лева за болниците, ваксини и нова система за спешни обаждания в условията на пандемия. България ще помогне на Република Северна Македония и останалите държави от Западните Балкани да получат ваксини, заяви още премиерът Бойко Борисов на днешното онлайн заседание на кабинета.

45-те милиона лева кабинетът гласува за подсилване на болничния капацитет, а 20 милиона за още количества ремдесевир.

"Тъй като нашите доктори го изписват непрекъснато. Хората и пациентите, болни от Ковид, много му вярват и това е допълнително количество, което купуваме в момента, за да може да задоволим всяко предписание от доктор", заяви премиерът Бойко Борисов.

104 милиона лева ще отидат за купуване на ваксини. Кабинетът гласува и 14,3 милиона лева за изграждане на телефонна система за спешни повиквания.

"По този начин комуникацията в областта на спешната помощ ще подобри изключително много системата на спешната помощ и реагирането на нашите екипи навреме", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

България ще проучи и възможността да осигури ваксини за страните от Западните Балкани. С приоритет - Република Северна Македония. Здравният им министър благодари лично на кабинета, след като двете страни подписаха писмо за намерение.

Премиерът посочи, че жестът от страна на София е без никакви задкусилни намерения.

"Правим го за здравето и живота на нашите най-близки съседи. Надявам се, че и в следващата година ще намерим необходимите решения, за да върви Република Северна Македония по пътя на Европейския съюз, както я подкрепихме и за НАТО, така че нищо фатално не се е случило, въпрос на политическа воля и от двете страни да стигнем дотам, заяви Борисов.

Той се похвали още, че от 1 януари ще потече към страната природен газ от Азербайджан, което било "реална диверсификация".

"За което толкова поколения политици, министри, премиери, президенти ходиха до гостоприемно Баку и говориха за доставка на газ, без да има тръбичка. Емо Димитров се смее, а те в джоб не се носят тези количества газ", каза премиерът.

Правителството отпусна и 3 милиона лева за ремонт на два варненски храма, Богословския факултет към Софийския университет и Софийската духовна семинария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната каса ще покрива генната терапия на пълнолетни с муковисцидоза
Здравната каса ще покрива генната терапия на пълнолетни с муковисцидоза
ЕК ще получи 12,5 млн. дози от ваксина срещу коронавируса до края на годината
ЕК ще получи 12,5 млн. дози от ваксина срещу коронавируса до края на годината