НОВИНИ

Ваксинацията срещу COVID у нас започва на 27 декември. Министър Ангелов е готов да бъде пръв

ваксинацията covid нас започва декември министър ангелов готов пръв
bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 22.12.2020
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Ние се готвим за ваксините. Ваксините пристигат в София, ще бъдат съхранявани в хладилника в "Бул Био", първата пратка ще бъде символично количество. Искаме да покажем, че в Европа в един ден всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории от населението съгласно ваксинационните планове на държавите", съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той връчи ключовете за 20 нови линейки на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора.

Ваксините ще бъдат пренесени във фризерите на няколко РЗИ-та. Тепърва ще бъде уточнена логистиката, но най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града, поясни той.

"Пътуването на ваксините от "БулБио" до хладилниците в отделните РЗИ-та ще бъде в съоръжения със сух лед. Нямаме никакви притеснения, че можем да нарушим хладилната верига, тъй като изваждането на ваксината от хладилника на минус 70 градуса, до поставянето на пациентите може да се съхранява в нормален хладилник", допълни министърът.

Доц. Ангел Кунчев: Ще стартираме ваксинирането на 27 декември в София, Пловдив и Бургас

Проф. Костадин Ангелов е готов да бъде първият ваксиниран в страната. Той иска да покаже, че вярва във ваксината и ваксинирането като достижение на науката. "Вярвам в нея и във ваксинирането като цел и като достижение на науката, благодарение на което ние ще преборим тази инфекция", категоричен беше здравният министър и допълни, че днес ще бъде решено кой ще бъде първият ваксиниран в България.

"За нас е важно ваксината да стигне до всички заявили желание да се ваксинират. Това, което ни радва, е, че български медици продължават да се включват в списъци с желаещи да си поставят ваксина", информира Ангелов.

Кой и как ще се ваксинира у нас?

Ваксина ще има за всеки български гражданин, който заяви желание, увери отново здравният министър.

Днес ще бъде подписана заповед до края на деня и антигенните тестове най-вероятно още днес ще бъдат приравнени към PCR, съобщи още Ангелов.

ЗАДАЙТЕ ТУК ВАШИТЕ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ВАКСИНИТЕ

Днес министърът на здравеопазването предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки. Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020".

До момента по проекта са доставени 280 автомобила. Остават още 120, от които 42 са високопроходими.

20 нови линейки получиха центрове за спешна помощ в страната

Инвестиционният проект за модернизация на спешната помощ се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на автомобили, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ. Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нови оборудване и обзавеждане.

Всички дейности, които са за проекта за модернизация на спешната помощ, ще се изпълнят в срок, каза пред журналисти проф. Ангелов.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха близо 200 тона предполагаемо опасни отпадъци край Пловдив
Откриха близо 200 тона предполагаемо опасни отпадъци край Пловдив
Спасиха болен младеж при пожар в Русе
Спасиха болен младеж при пожар в Русе