НОВИНИ

МВнР: Няма данни за българи в неизвестност или в тежко състояние вследствие на пожарите на остров Мауи

мвнр данни българи неизвестност тежко състояние вследствие пожарите остров мауи
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:30, 14.08.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

По информация на Генералното консулство в Лос Анджелис, към момента няма данни за български граждани, които да са в неизвестност, в тежко състояние или загинали. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи във връзка с пожарите на хавайския остров Мауи.

От министерството посочиха, че следят с повишено внимание ситуацията и своевременно актуализират информацията за пътуващи към и пребиваващи в района български граждани.

Дипломатическото ни представителство е в постоянен контакт с българска групи студенти, които са на бригада и работят в хотели, намиращи се както на пострадалия от стихията остров Мауи, така и на остров Хавай.

Към настоящия момент по данни на Генералното консулство, българските студенти, намиращи се в хотела на остров Мауи, са добре и изчакват решение дали ще продължат работата си на островите или ще се завърнат в България, съобщиха още от МВнР.

Българските студенти, които са на бригада на остров Мауи, са добре

От министерството допълниха, че Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис е в готовност, при необходимост, да окаже съдействие в случай, че българските студенти поискат да бъдат евакуирани или да им бъде оказано каквото и да е друго съдействие.

От местните власти и институции са получени уверения, че обстановката на остров Мауи се нормализира. Електроснабдяването до почти всички хотели в засегнатия от пожара район е възстановено, но комуникационните системи, като телефонни и интернет връзки, все още не са активни. Местните власти препоръчват да не се пътува до острова, ако не е наложително. Червеният кръст продължава да подпомага граждани и туристи, които все още са на острова и се подготвят да бъдат евакуирани, посочиха от МВнР.

В Генералното консулство в Лос Анджелис е сформиран денонощен кризисен щаб за оказване на съдействие на засегнати от природното бедствие български граждани.

Информация за пострадали сънародници, съмнения за такива, или нужда от съдействие, може да бъде подавана на следния имейл: consulate.losangeles@mfa.bg или на денонощен телефон за спешни случаи: +1 (310) 437-3606.

Жертвите на опустошителните пожари на хавайския остров Мауи са 93. Стотици хора остават в неизвестност. С толкова много жертви пожарът стана най-тежкото природно бедствие, поразило Хавайските острови, надминавайки цунамито, отнело живота на 61 души през 1960 г., година след като Хаваите стават американски щат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол на Варан донесе на Манчестър Юнайтед изстрадан успех срещу Уулвс на старта на новия сезон
Гол на Варан донесе на Манчестър Юнайтед изстрадан успех срещу Уулвс на старта на новия сезон
Девическият отбор на Левски с историческа първа тренировка в понеделник
Девическият отбор на Левски с историческа първа тренировка в понеделник