НОВИНИ

МВР задържа двама заподозрени за изборна търговия в Карнобатско

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:16, 01.07.2021 (обновена)
Чете се за: 06:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

МВР с акция срещу изборната търговия в цялата страна, която ще продължи до деня на изборите. Вече има двама задържани в Бургаска област. От МВР твърдят, че са засекли схема за изборни манипулации и в чужбина. В Германия били подадени фиктивни заявления за гласуване от името на хора, които нямат такива намерения. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че МВР ще направи всичко възможно, за да осигури честен вот.

По отношение на двата ареста, те са и по две схеми. Едната е с лични карти на хора, които срещу определена сума ще гласуват за конкретна листа. Там интересното е, че има бонус, ако цяло семейство гласува за листата. От МВР твърдят, че вторият арест пък е по схемата на лихварите, които опрощават част от дългове срещу глас за определена партия. Третата схема, за която Бойко Рашков твърди, е внос на избиратели, които имат български паспорти, но са от Република Северна Македония. Тази схема служебният вицепремиер приписа на бивш вътрешен министър и така влезе в задочен диалог със свой предшественик.

97 са сигналите за изборна търговия, които има в МВР до момента. От проверката им вече са образувани 9 досъдебни производства. Бойко Рашков нарече покупко-продажбата на гласове уродлива практика, на която вътрешното министерство ще се противопостави с всички законови средства. Той оповести информация, която имат от Кюстендил.

"Един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни едно събиране с един бивш областен управител и един, както знаете добре, излязъл в болнични, болен за работа, ама не е болен за такава сбирка, където са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна", каза министърът на вътрешните работи.

Рашков уточни, че по тези данни няма образувано производство, но МВР ще следи дали ще има развитие. Бившият вътрешен министър отговори:

"Разбирам, че служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания - от днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен. Ако има данни за престъпление - да действа с цялата строгост на закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си - нищо, че никой не е гласувал за него - постът изисква министърът да притежава някакво достойнство".

Христо Терзийски: Рашков влияе на предизборната кампания с клеветнически намеци

В районна прокуратура Кюстендил е образувана преписка по докладна записка на полицейски служител, съобщиха от държавното обвинение. По данните в нея не била извършена проверка от полицията, дори е посочено, че лицата са неустановени към момента. Прокурор е дал указания и разпоредил конкретни действия. От прокуратурата са разпоредили още на областната дирекция на МВР до 48 часа да събере данни за твърдения за купуване на гласове.

Служебният вицепремиер обяви още, че има започнали от предишните избори разследвания, които продължават и в момента.

"Имаме данни, че в миналото известен политик се занимава с организиране покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са показали на последните избори един завиден в тази насока резултат, става дума за покупка на гласове за една партия от известен етнос", уточни Рашков.

След стартиралата тази сутрин операция вече има двама задържани. Единият е от карнобатското село Екзарх Антимово.

"В жилище е установен мобилен телефон, в който са намерени 31 снимки на лични карти на различни лица, засечена е една комуникация с лице, което обещава, ако гласуват за една политическа партия, да получат по 80 лв. на глас, а ако цяло семейство се ангажира с това, допълнителен бонус от 20 лв.", обясни директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Станимир Станев.

Вторият арест е в бургаския квартал "Комлука", където лихвари били направили списък на длъжници. На тях обещавали опрощаване на част от дълговете срещу гласуване за определена партия. От МВР проверяват и адресите, на които са регистрирани стотици, за да предотвратят възможността за вътрешен изборен туризъм. Като пример посочиха благоевградското село Бело поле, където адресни регистрации имаха над 9000 граждани на Република Северна Македония, получили български паспорти.

"Но сега са по-малко", каза кметът на селото Иван Стойчев.

БНТ: Колко са сега?

"Не знам, защото бяха дерегистрирани. Не гласуват! Вземат лична карта, паспорт и си заминават", отговори кметът.

Бойко Рашков обяви още, че съвместно с регионалното министерство ще заличат по служебен път подобни адресни регистрации и в други населени места в страната.

От МВР твърдят още, че проверяват и информация за българин, който от много години живее в град в Германия, но поддържа контакт с оперативно интересни лица у нас. Той бил подал фиктивни заявления за гласуване в чужбина от името на хора, които не подозират за това. Така подготвил разкриването на изборна секция в този град, като щял да организира и гласуването от името на тези хора, които иначе не са на територията на Федералната република.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК още не е платила на "Сиела Норма" машините от предишните избори
ЦИК още не е платила на "Сиела Норма" машините от предишните избори
166 050 души са починали от началото на епидемията през март 2020 г.
166 050 души са починали от началото на епидемията през март 2020 г.