НОВИНИ

166 050 души са починали от началото на епидемията през март 2020 г.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:10, 01.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Най-лошото решение за справяне с ковид кризата е отваряне на ковид отделения във всички болници. Това е един от изводите в анализа на Националния център по общественото здраве за високата смъртност по време на пандемията, поръчан от служебния министър на здравеопазването.

Според доц. Христо Хинков, директор на националния център, епидемията е управлявана по-скоро с политически решения, които следват, а не предотвратяват кризите.

166050 души са починали от март 2020 до края на май тази година. България е на 21-о място по заболеваемост, но на трето по смъртност в Европа, което означава, че здравната система се е справила лошо. Близо 80% от починалите са над 60 години, с хронични сърдечно-съдови заболявания.

Намаляването на диспансеризираните лица показва едно нещо - тези лица са изчезнали от системата, най-вероятно поради това че са починали. т.е. ние отново потвърждаваме факта, че хората с хронични заболявания са били най-голямата жертва на тази епидемия, обясни доц. Христо Хинов, директор на Националния център по общественото здраве.

Анализът също така разкрива и голям дисбаланс в доболничната и болничната помощ, и рязък спад на прегледите при специалисти. Разкриването на нови легла за болни от ковид следват кризите, а не ги решават.

Според нас най-неудачното решение е равномерното разпределение на леглата за болни от ковид в цялата болнична мрежа. На практика всички здравни работници се заразиха от тези решения. Но ние на този етап считаме, че това е една от причините за масовото заразяване и за смъртността на това болно население, допълни доц. Хинов.

Анализът на решенията на правителството показва, че кризата се е управлявала без достатъчна информация за случващото се в страната, болничната база не е била оборудвана навреме с крайно нужните системи за кислородотерапия, първата сериозна финансова подкрепа идва късно или ноември и декември миналата година.

Какви са изводите - системата се оказва неподготвена, здравните власти са се опитвали да реагират, но са следвали събитията, недостатъчно добре е оползотворено времето от март до септември, имаше доста така предупреждения, че ще има сериозна вълна през септември - нещо не е направено, смята още доц. Хинов.

МЗ: Здравната система не се е справила добре по време на пандемията

Здравният министър прие анализа и изводите за адекватни и аргументирани.

За хората, които са експерти в тази сфера, сред които слагам и себе си, и преди този доклад беше очевидно безобразно лошото управление на кризата, беше очевидно лошото състояние на здравната система, каза министър Кацаров.

До дни ще бъде представен нов план за противодействие на следващата вълна - обяви министъра с ясно разписани критерии кога, как и какви мерки ще се налагат, за да не се повтарят допусканите грешки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР задържа двама заподозрени за изборна търговия в Карнобатско
МВР задържа двама заподозрени за изборна търговия в Карнобатско
Има ли проблеми в първия ден от пътуването с новите ковид сертификати
Има ли проблеми в първия ден от пътуването с новите ковид сертификати