НОВИНИ

МЗ обяви програмата си за детското и майчиното здравеопазване

живо брифинг здравния министър
bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 24.03.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова представи програмата на министерството по отношение на детското и майчино здравеопазване за 2022 г. В пресконференцията участваха зам.-министърът д-р Петър Грибнев и началникът на кабинета на проф. Сербезова - д-р Васил Пандов.

Един от приоритетите на Министерството на здравеопазването е майчиното и детско здравеопазване. В системата има проблеми от десетки години, които не намират своето дългосрочно и адекватно решение, посочи министърът.

"Една от малкото области, в които ефектите се виждат по-бързо, това са инвестициите в майчиното и детско здравеопазване. Това са инвестиции в нашето бъдеще и с оглед на демографската криза, това трябва да бъде един от основните приоритети на МЗ, независимо от кого е ръководено", заяви Сербезова.

Осигурени са 79 млн. лв. за първична медицинска помощ при майчиното и детско здравеопазване. Предвидено е увеличение на обемите с 9%, докато в специализираната първична помощ увеличението е около 60%

За детското и майчино здравеопазване в болничната медицинска помощ заложените средства са в размер на 267 млн. лв. То включва 101 клинични пътеки, в които ще бъдат включени педиатрични пътеки, неонатология и акушерство и гинекология.

Ще има промяна в наредбите за профилактичните прегледи и диспансеризацията, както и в наредбите за определяне на здравните пакети, които се гарантират от бюджета на НЗОК. Целта е ранно откриване на заболявания. В тази връзка се предвижда и медико-диагностичните прегледи да станат част от профилактичните прегледи на децата до 18 години.

По-рано днес проф. Сербезова посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

"Искам да благодаря от името на ръководството на Министерството на здравеопазването на лекарите от детската болница и на всички български лекари, които се грижат за своите пациенти и които през последните две години и половина бяха изложени на допълнителни затруднения заради пандемията от ковид, а в последните седмици - и от вълната от хора, разселени от Украйна заради военния конфликт там", заяви министърът.

Гледайте целия брифинг тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберт Левандовски може да премине в Барселона
Роберт Левандовски може да премине в Барселона
Бойко Борисов ще бъде призован на разпит в прокуратурата следващата седмица
Бойко Борисов ще бъде призован на разпит в прокуратурата следващата седмица