НОВИНИ

На два гранични пункта поставят ваксини на македонски граждани

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 18.05.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Два центъра за ваксинация срещу COVID-19 заработиха на междинната зона между граничните пунктове "Станке Лисичково - Делчево" и "Златарево - Ново село". Всеки работен ден там могат да се имунизират граждани на Република Северна Македония. Интересът към мобилните кабинети е голям и още в първия ден след разкриването им вече са се записали около 2000 души.

Българската държава осигурява ваксините, а финансирането е с помощта на председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски. Тъй като центровете за ваксинация се намират в междинната зона, на хората няма да им се налага да влизат в България и съответно няма нужда да си правят PCR тест.

"Говорим в случая не само просто за родолюбива инициатива, а за работа в сложна епидемиологична среда, която включва до голяма степен гражданите на Северна Македония", коментира д-р Милен Врабевски.

На въпрос защо, допълва:

"Имаме 120 000 и повече паспорта там, тоест ние сме длъжни да се грижим за тези граждани", каза д-р Врабевски.

Около 50 души дойдоха днес, за да се имунизират в мобилния кабинет, разположен малко преди граничен пункт Делчево. Имаше и такива, които се записаха в списъците за следващите дни.

Ще се работи върху възможността след поставяне на втора доза в мобилните кабинети, хората, които нямат българско гражданство, да получат сертификат за ваксинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на ЕС обсъдиха извънредно израелско-палестинския конфликт
Външните министри на ЕС обсъдиха извънредно израелско-палестинския конфликт
Екипи на полицията ще следят за реда около баловете денонощно (ОБЗОР)
Екипи на полицията ще следят за реда около баловете денонощно (ОБЗОР)