НОВИНИ

За първи път у нас: Три самолета влизат в борбата с градушките

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 18.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път у нас в борбата с градушките ще се използват и самолети. Проектът е на земеделското министерство, а новата система трябва да обхване над 30 млн. декара незащитени земи в Централна и Североизточна България. Командният ѝ център е разположен на летище Горна Оряховица.

Този метод за противоградова защита дава възможност градоносните облаци да бъдат атакувани по въздух. От средата на миналата седмица до сега трите нови самолета вече са направили 11 полета в небето. Пилотният проект на министерството ще продължи до края на активния сезон за земеделците, след което ще се прави анализ на ефективността му.

В борбата с градушките ще се използват три самолета. На крилата им е поставен сребърен йодит, който ще се изстрелва срещу градоносните облаци. По този начин ще се защитават земеделските земи от Плевен до Черно море и от Дунав до Стара планина.

"На самолета предимството е, че е по-евтино и по-маневрено. Самолетът може да прелети до всяка точка, а и може превантивно да се вдигне във въздуха, а от въздуха вече е готов да въздейства. Ракетите като надеждност е 80%, при самолета е 60%", каза инж. Ваньо Славеев, директор на Изпълнителна агенция за борба с градушките.

Проектът на земеделското министерство е за 5 млн. лева.

"За да се покрие дали е ракетен или самолетен способът, трябва да има радарна система, която предоставя информацията. Предстои може би след 10 - 15 дена да пуснем и един метеорадар край Шумен и с това нашата радарна система ще бъде окончателно изградена", допълни Славеев.

Самолетите са въведени в експлоатация още в средата на миналата седмица. Два от тях са в готовност на летище Горна Оряховица, а третият е повреден и е изпратен за ремонт в Австрия.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната дипломация се активизира на всички нива, но не успява да потуши конфликта в Близкия изток
Световната дипломация се активизира на всички нива, но не успява да потуши конфликта в Близкия изток
За първи път: Говори шофьорът, който дрогиран прегази жена в Самоков
За първи път: Говори шофьорът, който дрогиран прегази жена в Самоков