НОВИНИ

След сигнал на БНТ - здравното министерство коригира заповедта за зелените коридори

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:14, 18.05.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Слаб интерес към зелените коридори - в сила от днес е новата организация за ваксиниране. До четвъртък се имунизират възрастните над 60 години и хората с тежки хронични заболявания, а от петък до неделя всички останали. Кой можеше да се ваксинира днес - оказа се, че няма един отговор сред медиците.

След сигнал на БНТ до здравното министерство, заповедта беше коригирана и в нея вече пише, че възрастните се ваксинират приоритетно, тоест няма проблем хора под 60 години също да получат доза в дните от понеделник до четвъртък.

Здравният министър разписа нов график за ваксиниране в страната

В първия ден първи на приоритетната ваксинация на възрастни хора пред фургоните на Александровска болница преди обяд има не повече от петима човека. Всички с предимство по новата заповед.

В "Пирогов" опашката беше под 10 човека. Д-р Силвия Чолакова обяснява, че има отлив от желание за ваксинация. Може би сме ваксинирали голяма част от живеещите наблизо над 60-годишни. Днес сме ваксинирали не повече от 30 души. Обикновено в този час са около 100, допълва д-р Чолакова.

Изпратихме запитване до здравното министерство как трябва да се тълкува заповедта. В късния следобяд тя бе изменена. Хората под 60 години без заболявания могат да се ваксинират през цялата седмица, но в дните до четвъртък предимство на опашката имат възрастните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боби Михайлов взе участие в заседанието на Футболния комитет на УЕФА
Боби Михайлов взе участие в заседанието на Футболния комитет на УЕФА
Шефката на кабинета на Рашков била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ
Шефката на кабинета на Рашков била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ