НОВИНИ

Янаки Стоилов: Президентът ми предложи поста правосъден министър, не участвам като партиен представител

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 18.05.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Когато се създаваше Конституцията, замисълът беше министърът на правосъдието, без да доминира в тази област, да бъде свързващото звено между законодателната и съдебната власт и президентската институция. Това коментира в предаването "Още от деня" по БНТ служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който е и един от авторите на съвременната Конституция.

Една от причините да се ангажирам в състава на този кабинет е, че той трябва да работи върху принципите на професионализма, почтеността и прозрачността. Това смятам да бъде и приоритетът в Министерството на правосъдието, каза Стоилов.

На въпрос те липсвали ли са досега, Стоилов отговори:

„Ако те не липсваха през тези 20 - 30 години в управлението на България, гражданите нямаше да изразяват недоволство и нямаше да има недоверие в партиите и политическата система“.

Приоритет, по думите му, е да се подобри обслужването на гражданите, включително и електронното, да се осъществява ефективно взаимодействие с Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт и наистина да бъде установено реалното състояние на сектора.

„Още тези дни ще издам заповеди, за да се направи преглед чрез одитната система и инспектората на министерството на тези най-чувствителни дейности, които не са само за последното правителство, а се отнасят до дейността на Агенцията по вписванията и Търговския регистър, по процедурите за издаване на българско гражданство, Регистъра на особените залози. Трябва да се види какви са обществените поръчки, в които са влагани най-много средства, какъв е бил редът, какви са договорите“, обясни Стоилов.

Той коментира и дали ще прави промени в ръководствата на дирекции:

„Министерството на правосъдието е доста консервативно, за разлика от МВР, където когато са навършени съответните години, ръководителят може да се освобождава. Аз съм казал на ръководителите на отдели и дирекции, че те трябва да работят по начин, с който да докажат резултати, че няма предубеденост в работата и прилагаме Закона за държавния служител. Тъй като те са държавни служители, се предполага, че не могат да бъдат сменяни с всяка една промяна. Промяната, която е направена, се отнася до кабинета, който аз ръководя“.

Той заяви, че президентът му е предложил да заеме поста и БСП е дала съгласие. Изтъкна, че е социалист по убеждение и принадлежност. И поясни, че поема тежка задача, която изисква много усилия, компетентност и работа в обществен интерес.

Министерството на правосъдието се асоциира със справедливост. Аз не участвам в правителството като партиен представител. Това правителство е конструирано на други начала, то има други задачи, а не е правителство, излъчено от партиите в резултат на вота, който гражданите са дали, каза Янаки Стоилов.

Обясни, че за него е предизвикателство да поеме поста на служебен министър на правосъдието.

„Това е предизвикателство да погледнеш проблемите съвсем отвътре, от позицията на администрацията, на доста голямо министерство, с около 15 структури, които покриват различен род дейности. Министърът на правосъдието през последните две десетилетия постоянно беше обезправяван“.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой мигранти нахлуха в испанските анклави в Северна Африка
Рекорден брой мигранти нахлуха в испанските анклави в Северна Африка
Голям пожар избухна в новостроящ се блок във Варна
Голям пожар избухна в новостроящ се блок във Варна