НОВИНИ

Световната дипломация се активизира на всички нива, но не успява да потуши конфликта в Близкия изток

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:38, 18.05.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Световната дипломация се активизира на всички нива, но отново не успява да потуши въоръжения конфликт между израелци и палестинци. Външните министри на страните от Европейския съюз обсъждат на извънредна видеоконферентна среща възможни действия за постигане на примирие. В същото време размяната на ракетни удари продължава, а жертвите се увеличават. Властите в Газа съобщават за 212 загинали палестинци, сред които 61 деца. Жертвите в Израел са 10, две от тях са деца.

След кратко затишие през нощта, в което ООН изпрати конвой с гориво в ивицата Газа, атаките се възобновиха. И днес събитията са наситени. Въздушен удар порази медицински център в Газа. Съобщава се за две жертви.

Двама души са загинали и 10 са ранени при палестински минохвъргачен обстрел срещу Южен Израел. Жертвите са тайландски работници, съобщават израелски медии.

Израелски самолети нанесоха нови удари в Газа, жертвите на конфликта се увеличават

Сблъсъци между демонстранти и израелските сили на реда избухнаха по време на протести в Йерусалим и Витлеем, на Западния бряг. Те съпровождат общата стачка, обявена днес в палестинските територии. В тази обстановка американският президент Джо Байдън за първи път подкрепи спирането на огъня в разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Руският президент Владимир Путин отправи призив в реч пред чуждестранни посланици.

"Смятаме за задължително прекратяването на насилието от двете страни и активното търсене на решения, основани на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и принципите на международното право", заяви Путин.

Конфликтът Израел-Палестина не стихва, двете страни отказват компромис

В Париж френският президент Еманюел Макрон и президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обсъдиха за втори пореден ден кризата в Близкия изток. Днес виртуално се включи и йорданският крал Абдула.

"И аз, като вас двамата, съм изключително загрижен от развитието на ситуацията в Израел и палестинските територии", заяви Макрон.

Тримата лидери ще представят конкретно предложение за примирие в близките дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБРО се противопоставя на опитите за политическа намеса в медиите
АБРО се противопоставя на опитите за политическа намеса в медиите
За първи път у нас: Три самолета влизат в борбата с градушките
За първи път у нас: Три самолета влизат в борбата с градушките