НОВИНИ

На море в България вместо в Гърция: Колко по-евтина може да бъде ваканцията у нас в средата на май?

bnt avatar logo
от БНТ
22:09, 15.05.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

На море у нас вместо в Гърция. Инициатива в Бургас опитва да привлече българите да почиват по родното Черноморие. В "Уикенда на хотелите" базите за настаняване в морския град смъкват от цените си.

От 10 до 30% – с толкова са намалили цените си някои от хотелите в Бургас, които участват в тематичния уикенд. На места отстъпката е по-голяма, ако резервацията е направена за три нощувки. Всички хотели са от три звезди нагоре и с атрактивна локация – в центъра на града или на крачка от морето.

Емилия Спасова от Благоевград почива повече от 10 години само на гръцкото море. Хотелът в южната ни съседка излиза на семейството ѝ между 60 и 100 евро на вечер.

"От малка съм си свикнала там да ходя и го предпочитам много пред нашето Черноморие, заради водата, че е по-хубава, по-чиста, храната, морската риба е много по-прясна. Така че дори и да бъде на по-евтина цена, пак бихме си избрали гръцкото море", разказва Емилия Спасова.

Люба Николаева от Русе пък почива със семейството си само на българското Черноморие. Заради скока в цените не е сигурна дали ще може да си позволи ваканция това лято.

"В момента проверявахме – за 3 дни в "Константин и Елена", в един от хубавите хотели, за да има забавление за децата, ни излиза около 1000 лева, които няма как да си ги позволим. Говоря с всичките аквапаркове, тази година няма да можем. Миналата година за същото време, за същия период, беше около 700", допълни Люба Николаева.

Този хотел в Бургас, който е намалил цените си, заради "Уикенда на хотелите", се оказва пълен за почивните дни.

"Специално за този уикенд цените ни са намалени с до 10%. В момента хотелът ни е пълен, като 98% от гостите са българи. Цените ни започват от 90 лева", заяви Мария Мартинова, администратор на хотела.

Вместо на гръцкия остров Крит туристите могат да се отдадат на екзотична почивка на бургаския "Света Анастасия".

"Къщата ни за гости може да поеме до 10 посетители в 5 двойни стаи, които за тази вечер вече са резервирани, но включваме и за утрешния ден", добави Павлин Димитров, управител на остров "Св. Анастасия".

Като бонус за гостите на Бургас ще бъдат интересните събития, част от културната програма на града и много инициативи.

"Освен намалените цени има и различни комплименти към клиентите на хотелите. Един от хотелите дори предлага за уикенда велопоход", каза още Радосвета Стюърт, директор на ОП "Туризъм" към Община Бургас.

Дори и в средата на месец май ентусиасти за плаж не липсват. Камил от Албания и Джулия от Полша са за 4 дни в Бургас и не пропуснаха да пробват водата.

Очаква се плажовете по Южното Черноморие да открият сезона в края на този месец или в началото на юни.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-гръцката газова връзка вече е част от газовата система у нас
Българо-гръцката газова връзка вече е част от газовата система у нас
"Денят започва" на 16 май: Как ще привличаме туристи по Черноморието в ситуация на война?
"Денят започва" на 16 май: Как ще привличаме туристи по Черноморието в ситуация на война?