НОВИНИ

"На Западния фронт нищо ново" с рекордните 7 награди БАФТА

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:42, 20.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Лентата "На Западния фронт нищо ново" с рекордните 7 награди БАФТА. Най-престижните филмови отличия на Стария континент бяха раздадени на бляскава церемония тази нощ в Лондон. Призът за най-добър документален филм получи "Навални", с участието на българския разследващ журналист Христо Грозев.

"Навални" с участието на Христо Грозев получи награда БАФТА, Грозев не беше допуснат до церемонията

Пред препълнената зала "Роял Албърт Хол" в Лондон и в присъствието на принца и принцесата на Уелс - Уилям и Кейт, церемонията по раздаване на наградите БАФТА започна с препратка към миналогодишните Оскари и Уил Смит.

Ричард Грант, водещ на церемонията: "Никога не е имало по-подходящ момент да отидете на кино от настоящия. Е, не точно сега. Моля ви, останете по местата си. Никой няма да бъде шамаросван тази вечер. Не и докато аз командвам".

Това безспорно беше нощта на "На Западния фронт нищо ново". Екранизацията по романа на Ерих Мария Ремарк за пореден път припомни един от най-големите парадокси на войната - безсмислената загуба на живот на хиляди млади мъже. Филмът получи рекордните 7 отличия, включително голямата награда за най-добър и за режисура.

Едвард Бергер, режисьор на "На Западния фронт нищо ново": "Днес се води една друга война - тази в Украйна. След пет дни ще се навърши една година от началото ѝ. Няма герои в тази война. Няма герои в нито една война".

С по 4 награди БАФТА са "Баншите от Инишерин" и "Елвис", а голямата изненада беше решението на Британската академия за кино и телевизия да посочи за най-добър актьор не фаворита Колин Фарел, а изгряващата звезда Остин Бътлър за ролята му на Елвис Пресли.

БАФТА за документален филм получи "Навални", който проследява разследването на опита за покушение срещу един от най-ярките критици на Кремъл - Алексей Навални. Продуцентите посветиха наградата на българския разследващ журналист Христо Грозев, който е едно от основните действащи лица. Грозев обаче не присъства на церемонията, защото в последния момент организаторите оттеглиха поканата си към него. Аргументът - "риск за обществената сигурност". В края на декември миналата година Русия обяви Грозев за издирване.

Снимки: БГНЕС

Наградите БАФТА са европейския еквивалент на Оскарите и са считани за най-сигурен показател кои ще бъдат носителите на най-престижните филмови отличия, които предстои да бъдат раздадени през март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът ще гледа делото за клевета на Кирил Петков срещу Бойко Борисов
Съдът ще гледа делото за клевета на Кирил Петков срещу Бойко Борисов
Белият дом иска от Киев да премине в настъпление и предупреди, че военната помощ може да намалее
Белият дом иска от Киев да премине в настъпление и предупреди, че военната помощ може да намалее