НОВИНИ

Заличеното наследство: Земетресението в Турция срина град с 24-вековна история

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:02, 19.02.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

В 13-ия ден след силния трус Турция поетапно прекратява операциите по издирване на оцелели. Екипите ще продължават работа единствено в провинциите Хатай и Кахраманмараш. Най-малко 50 000 са жертвите, очаква се след разчистването на отломките броят им значително да се увеличи.

Приключват спасителните операции в Турция

13 милиона души са засегнати от бедствието. 105 000 сгради са частично или напълно срутени. Сред приоритетите на властите в Анкара ще бъде и опазването на културно-историческото наследство. Земетресението заличи и оцелели с хилядолетия останки от древни цивилизации - някои от тях са в Антакия.

Основаната 300 г. пр. Хр. Антиохия, впоследствие трети по големина град в Римската империя и императорска резиденция. Важно средище за ранните християни. Място, почитано и от юдеи, и от мюсюлмани. Днешна Антакия се гордее със своята вековна история оцеляла и до наши дни. Докато 7,8 по Рихтер за по-малко от 2 минути не срива града почти до основи.

Мехмет Северолу е екскурзовод от над 20 години. Показвал е местните забележителности на хиляди туристи. Сега трудно се ориентира дори къде се намира в града, който познава като пръстите на ръцете си.

"Това беше едно от най-красивите места на които водехме туристите. Старата част на Антакия. За съжаление нищо не е останало. Всичко е сринато", обясни той.

Белият кръст на построената през 14-и век гръцка православна църква сега лежи на върха на триметрова купчина руини. Изградена през Първата световна война стена днес е само няколко тухли. Почти цялото културно-историческо наследство на града е унищожено.

Мехмет счита себе си за късметлия - той и цялото му семейство са оцелели. Но негови познати не са. Казва, че поема въздух, преди да набере номера на някого, с когото не се е чувал след земетресението. Решава да потърси свой приятел - собственик на ресторанта, който се е намирал тук допреди дни.

"Страхувах се да ти звънна, защото никога не знаеш дали човекът, на когото се обаждаш, е загинал или оцелял", казва той по телефона, след като получава отговор от отсрещната страна.

На централния пазар малкото останали търговци се опитват да видят какви са щетите. Този мъж е имал месарница, в която работел заедно с племенника си.

7 са големите земетресения в историята на този древен град. И именно от историята сега този мъж черпи сили и надежда.

"И преди градът е сриван до основи - тук е имало много и различни древни цивилизации, които също са преживявали подобни бедствия. Но винаги са се възстановявали. Ще го направим и ние, сигурен съм", каза Мехмет Северолу, екскурзовод.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков и Олимпиакос триумфираха с Купата на Гърция по баскетбол
Александър Везенков и Олимпиакос триумфираха с Купата на Гърция по баскетбол
Фемке Бол счупи най-стария действащ световен рекорд в леката атлетика
Фемке Бол счупи най-стария действащ световен рекорд в леката атлетика