НОВИНИ

Президентът Радев след КСНС: Към момента няма пряка заплаха за страната ни

Президентът Радев след КСНС: Към момента няма пряка заплаха за страната ни
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 04.10.2024
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

След като се запознахме с докладите на службите за сигурност и МВР стигнахме до извода, че към момента няма пряка заплаха за страната ни. Това заяви след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Румен Радев.

Темата на извънредното заседание беше "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток и необходимостта от предприемане на мерки".

В заседанието на КСНС в президентството участваха представители на всички парламентарно представени политически сили. Сред участниците бяха и служебният премиер Димитър Главчев и председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният министър на финансите Людмила Петкова, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, шефовете на разузнаването, ДАНС и зам-външният министър Елена Шекерлетова.

Заседанието продължи три часа.

"Искам да благодаря на всички участници в КСНС и най-вече на политическите партии, които се ангажираха с важната тема за националната сигурност, въпреки напрегнатата предизборната кампания. КСНС обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в района на Близкия изток и произтичащите от това заплахи и рискове за България и готовността на страната ни за тяхното преодоляване. Всички участници изразиха загриженост от ескалацията на въоръжените сблъсъци и тежката хуманитарна криза в региона. Ние се присъединяваме към призивите на международната общност за деескалация, за въздържане от употреба на сила и за недопускане въвличането на други държави, което би било заплаха не само за регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че е неотложно незабавното прекратяване на бойните действия и полагането на допълнителни усилия за диалог и намиране на мирен изход от ситуацията, базиран на международното право."

"Рязко влошената среда за сигурност обаче генерира рискове, които налагат техният непрекъснат мониторинг и вземане на превантивни действия. Повишава се рискът от увеличаване на миграционни потоци към нашата страна и възможността от извършване на терористични атаки. Всички участници в КСНС се обединихме около мнението, че трябва да продължат консолидираните усилия на всички институции за евакуацията на българските граждани от региона и за освобождаването на сънародниците ни от екипажа на кораба "Галакси лийдър". С оглед на обстановката в Близкия изток КСНС отправя следните препоръки към изпълнителната власт:
1. Да продължи прилагането и при необходимост да се засилят предприетите превантивни мерки за недопускане на терористични актове на територията на страната, както и на територията на дипломатическите ни представителства и българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.
2. Да продължат усилията за евакуация на българските граждани от региона на конфликтите, както и сънародниците ни от екипажа на "Галакси лийдър".
3. Да се набележат и по необходимост приложат допълнителни мерки за охрана на държавната граница и противодействие на засилен миграционен натиск.
4. Да се засили сътрудничеството със сродни служби за сигурност за осигуряване на своевременен мониторинг на средата за сигурност с цел противодействие на терористични заплахи.

5. Да се извърши преглед и при необходимост да се актуализира националния план за противодействие на тероризма.
6. Да се оценят икономическите рискове пред страната, да се извърши преглед на стратегическите резерви и при необходимост те да се допълнят.
Това становище и препоръки бяха приети с голяма мнозинство, само един член на КСНС гласува против", каза президентът.

Гледайте НА ЖИВО ТУК:


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Жекова ще е спортен психолог на юношеските национални отбори
Александра Жекова ще е спортен психолог на юношеските национални отбори
Ювентус поглежда към Серхио Рамос след контузията на Бремер
Ювентус поглежда към Серхио Рамос след контузията на Бремер