НОВИНИ

Има ли изход от политическата криза след отхвърлянето на проектокабинета "Желязков"?

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:28, 03.07.2024 (обновена)
11147
Чете се за: 09:17 мин.
У нас
живо ожесточени дебати гласуването проектокабинета желязков правителство
Слушай новината

Народното събрание отхвърли номинацията на Росен Желязков за министър-председател, предложен с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Изненадата при гласуването в зала дойде от депутатите на ДПС, които не гласуваха единно.

Отхвърлянето на номинацията на Росен Желязков за министър-председател беше предшествано от ожесточени дебати в пленарната зала, продължили над 3 часа.

Малко след 13.00 часа кандидатът за министър-председател от ГЕРБ-СДС Росен Желязков представи структурата на проектоправителството от парламентарната трубина.

"Предложеният от мен състав на правителството има основната задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните поне три дефицита - дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането", каза Желязков.

"Средно през последните три години в България се провеждат избори на всеки 6 месеца. Обществото вече стана апатично и няма доверие вече да дава доверие. Това довежда до липса на интерес от избирателите и гласуване само от твърдите ядра", допълни той.

"Пътят на единението е труден, аз предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат. Представих структура и състав без осигурено мнозинство - като правителство на малцинството с политика към наваксване на загубеното време. Ще го постигнем заедно с модернизация, дигитализация, повишаване на производителността на труда, дигитализация и като инструмент на публичните процеси, намаляване на административната и корупционната тежест, ще насочим политиките си и към връзка на образование и пазар на труда", заяви номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

От парламентарната трибуна Николай Денков от ПП-ДБ заяви, че формацията ще гласува "против" предложения кабинет и го определи проектокабинета като "правителство - забравете за бъдещето".

"Днес ни се прилага правителство на ГЕРБ с доверени министри на Пеевски. Наистина ли ни предлагат същите министри, които предизвикаха протестите през 2020г. и министри от 2013 година, когато Пламен Горанов се запали в знак на протест? Това не е правителство: връщане от миналото, а е правителство: забравете за бъдещето.

Изборните резултати ни поставят на мястото на силна, проевропейска опозиция. "Кой" не е по-силен от хората", заяви Денков.

По време на речта на Николай Денков лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала.

"Не ми се слушат лъжи. Денков бил направил правителство - той го направи с моите депутати", заяви Борисов.

По-късно Борисов се завърна в пленарната зала:

"Обръщам се към колегите от ПП-ДБ - в трудни ситуации ние се подкрепихме. Това е взаимно и ако е имало ползи и негативи, то е било и за двете формации. Господин Денков, няма да позволя да ме прикрепяте към ДПС. От казаното дотук ние единствено имахме нужда от осъзната подкрепа от десетина или колкото трябва депутати от вас, за да си понесем цялата отговорност.

Обръщам се към колегите от ДПС: "Благодаря за подкрепата!". Вторият мандат няма да подкрепим и трети мандат няма да подкрепим, защото не е логично партии с 5-6% да доминират.

Новата силна фигура в този парламент е Костадинов и го казвам с уважение. Но видях как днес ви изкомандва и вас, и БСП и "Величие", за което му казвам "Честито!". Вече има мнозинство такова, да спрем да се излагаме пред хората тука - те са се наслушали на всичко. Да кажем на българските граждани, че се извиняваме и ще се явим пак пред тях. С уважение се отнасям, никого не обиждам. Да се видим след изборите. Да прекратихме гласуването и да отиваме да агитираме и да молим за прошка", каза Борисов.

Думите на Борисов предизвикаха реакцията на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков:

"Това, което чухме от господин Борисов, би било много конструктивно, ако беше излязъл и казал, че се кае и иска прошка, че съдебната реформа не влезе в сила, че службите не работят, че не спазих уговорката, че два пъти свалих редовно правителство. Аз съща се покайвам и ще ви кажа защо - извинявайте, че в предишния ни наш шанс не сложихме тези реформи като приоритет".

"Чувствам се като в час и някой се сърди, че не му дават да препише. Поздравявам Желязков, че пое отговорността. България в момента е затапена от амбициите на един човек и зависимостите на друг човек", коментира Асен Василев от ПП-ДБ.

ДПС, като втора политическа сила, ще подкрепи мандата на първата, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той изтъкна, че хората са смалили до критичен минимум доверието в партиите и всички искат да се стабилизира политическия живот и да има редовно правителство.

"Ние казахме при президента, че ще подкрепим мандата на победителя, защото уважаваме избирателите. Дори да спадне до 5% активността, няма друг начин да бъде прекъсната кризата, освен някой да се договори да излъчим кабинет. Другото е промяна на конституционната уредба - заповядайте да видим кой ще я промени. Този параграф 22, при който отиваме на избори, няма до доведе до нищо. ДПС не се отнася като другите", каза той.

От "Възраждане" вече обявиха, че няма да подкрепят проектокабинета "Желязков". От парламентарната трибуна председателят на партията Костадин Костадинов заяви, че избирателите на ГЕРБ няма да им простят сътрудничество с ДПС.

"Знам, че няма народен представител, няма избирател на ГЕРБ, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС. Няма нормален гербаджия, който да иска да се превърнете в притурка на ДПС. Вие ще споделите съдбата на БСП. Вашите избиратели няма да ви го простят. ДПС е етнополитическа мафия. Тя поставя под въпрос елементи на националната сигурност", заяви Костадинов.

"БСП за България" няма да подкрепи проектокабинета, заяви председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов. Социалистите биха подкрепили експертно правителство.

"Подхождаме с уважение към ГЕРБ, че правят опит да съставят кабинет. Ние не можем да подкрепим този кабинет. Вие не осъзнавате, че създадохте пропасти в обществото. Трябва да има кабинет, но на експерти, на националното съгласие", посочи той.

"Има такъв народ" също потвърди позицията си, че ще гласува "против".

"Ние сме убедени, че излизането от кризата, в която очевадно е държавата, може да стане само с експертен кабинет с ясна програма и той да има широка парламентарна подкрепа и да не може да бъде доминиран от нито една партия. Така че, ако господин президентът връчи третия мандат на ИТН, ще отправим покана към всички партии за разговори за конкретна програма и експертен кабинет", посочи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Снимки: БТА

Красимира Катинчарова от "Величие" призова лидерите на другите партии за покаяние "за всичко, което сътворихте".

"На път сте да гласувате или да отхвърляте правителство, но аз имам въпрос към всички, които сте създавали или сваляли правителства като нямате идея как да подобрите образованието. Вие не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте. Вие бавно продавате България, за да можете да се откупите", заяви Катинчарова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо и докога ще протестират фармацевтите?
Защо и докога ще протестират фармацевтите?
Има ли разрив в ДПС?
Има ли разрив в ДПС?