НОВИНИ

Националите по вдигане на тежести ще търсят място в Топ 10 на световното първенство

националите вдигане тежести търсят топ световното първенство
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:06, 03.05.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов формулира целите на тима за световното първенство, което ще се проведе в началото на септември в Саудитска Арабия.

"Целта за световното първенство не са толкова медалите, а състезателите ни да постигнат резултати в Топ 10. Защото това е критерият за участие в квалификациите за Олимпийските игри следващата година. Естествено, при по-високи резултати в двубоя, ще имаме и по-големи шансове за медали", каза Иванов на пресконференция в София.

Той се върна и на постиженията на националите от европейското първенство в Ереван, където българите спечелиха общо 11 медала - 3 големи и другите 8 са в отделните движения.

"Бях по-песимистично настроен, защото подготовката ни много закъсня. Не бяхме готови, нищо, че Карлос направи световен рекорд. Две години поред бяхме първи отборно в Европа, сега сме четвърти. Ето, че това се отрази. Дано това да е последната ни такава подготовка", пожела си треньорът.

"Какво значи да имаме различия с Карлос? Ние не сме в националния отбор да се обичаме, а да свършим работа. Може да има разминавания в методиката на работа, но всичко е уточнено", отговори Иванов на въпрос дали може да работи заедно с европейския шампион Карлос Насар.

"Отборът ни е млад, работим с него в последните две години. Може би в бъдеще ще има няколко попълнения, но това са хората", добави той.

"В националния отбор винаги е имало един главен треньор и такива, които работят с по двата-трима състезатели. Всеки си има виждания, но занапред трябва да бъдем всички заедно. До края на месец май трябва да има яснота около финансовото състояние на федерацията, а след републиканското първенство на 14 май трябва да се съберем на лагер", каза още Иван Иванов.

Състезателите от националния отбор на България по вдигане на тежести се обединиха около мнението, че трудния период в спорта им трябва да приключил.

"Закъсняхме с подготовката с месец, дори повече. Можем да благодарим на треньора Иван Иванов за лагера в Русе. Медалът е малко начало за мен. Тъмните години във вдигането на тежести свършиха", каза Васил Маринов, който спечели сребърен медал в изхвърлянето и остана на пето място в двубоя на Европейското първенство в Ереван.

"Щастлив съм от победата. Не бях добре подготвен, но се справих. Това ми е любимата титла, защото я посветих на моя син", каза трикратният европейски шампион Ангел Русев.

"Детето ми се роди и бях много емоционален. Бях повече до него и до семейството. Не тренирах сериозно", призна Русев, който въпреки това триумфира с титлата в Ереван.

"Представих се достойно с оглед на това, че имах и контузия. Постигнах добри резултати спрямо тези на тренировка", каза Иван Димов, който спечели бронзов медал от Европейското първенство в категория до 61 кг. Той е европейски шампион от Тирана преди година.

От пресконференцията се разбра, че двата от националите ни ще сменят категориите си за следващите състезания. Ангел Русев се качва в категория до 61 кг, като това е съгласувано с личния му треньор Радослав Атанасов. Там ще бъде и най-голямата конкуренция в отбора ни, защото той ще се бори за място с Иван Димов и Габриел Маринов.

Васил Маринов ще слезе в категория до 102 кг, след като на Европейското първенство бе в тази до 109 кг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерацията по вдигане на тежести с финансов одит, ще разсрочва задълженията си
Федерацията по вдигане на тежести с финансов одит, ще разсрочва задълженията си
Седмокласникът, убил 8 деца в училище в Белград, бил под въздействието на наркотици
Седмокласникът, убил 8 деца в училище в Белград, бил под въздействието на наркотици