НОВИНИ

Националните отбори на България и Бразилия U18 по волейбол изиграха три приятелски срещи помежду си

Родният състав пътува до Мец, като част от подготовката си за европейското първенство във възрастта, на което сме домакин.

националните отбори българия бразилия u18 волейбол изиграха три приятелски срещи помежду
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:37, 13.06.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Три контроли в рамките на два дни изиграха националните отбори по волейбол за мъже под 18 години на България и Бразилия. Двата тима имаха съвместен мини лагер на френска земя. Родният състав, воден от селекционера Десислава Величкова с помощник Андреа Буратини, пътува до Мец като част от подготовката си за европейското първенство във възрастта, на което сме домакин (10-21 юли, София и Пловдив).

Точно месец преди старта на шампионата на Стария континент "трикольорите" проведоха приятелски срещи със "селесао", който през миналата година спечели южноамериканския шампионат при 17-годишните. През 2023 година българският състав стана втори на европейското за мъже под 17 години и спечели Балканиадата.

Първата проверка се игра в сряда, 11 юни. Българските национали отстъпиха с 0:3, но по решение на двата щаба се игра един допълнителен гейм. В този мач се отличиха Жасмин Величков и Деян Маринов, които се представиха много силно в нападение и завършиха с по 17 точки. Николай Николаев добави 11 точки.

В четвъртък двете селекции изиграха две срещи. В първата се стигна до тайбрек, а победата беше за България. Двубоят предложи много обрати и оспорвани моменти. Със силна игра в атака и на блокада "трикольорите" се наложиха категорично в тайбрека. В отделните части: 24:26, 25:21, 25:19, 19:25, 15:7. Втори силен двубой за Деян Маринов, който беше над всички с 20 точки. Константин Манолев добави 17 точки, а Жасмин Величков записа 14 точки.

Подобно на първата контрола, в последната Бразилия взе първите три гейма и двата тима играха допълнителен, който съперникът измъкна. В отделните части: 23:25, 21:25, 21:25, 22:25. В този двубой младите "трикольори" стояха много близо до съперника и показахме близки показатели. Нито един наш национал не завърши с двуцифрен точков актив. Най-резултатен беше Виктор Младенов с 9 точки, а 8 точки реализираха трима - Петьо Иванов, Жасмин Величков и Кристиян Иванов.

Някои от състезателите в отборите на България и Бразилия ще участват и на световното първенство в по-малката възраст - под 17 години, което ще се проведе на българска земя между 24 и 31 август.

Тимът, воден от Величкова, се прибира в София по-късно тази вечер с полет от Истанбул. Подготовката на младите "трикольори" ще продължи в столицата. На европейското първенство, което ще се проведе в зала "Левски София" в столицата и зала "Колодрума" в Пловдив, участват 16 отбора, разделени в две групи по 8. В потоците те играят всеки срещу всеки, а завършилите на първите две места в крайното класиране продължават към полуфиналите, където съперниците ще играят на кръст.

Програма на България на ЕвроВолей 2024:

10 юли от 17:30 ч. срещу Португалия
11 юли от 17:30 ч. срещу Украйна
12 юли от 17:30 ч. срещу Австрия
14 юли от 17:30 ч. срещу Финландия
15 юли от 17:30 ч. срещу Турция
17 юли от 17:30 ч. срещу Франция
18 юли от 20:00 ч. срещу Полша

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха сърничка при гръмотевичната буря в Шумен
Спасиха сърничка при гръмотевичната буря в Шумен
Петков: Ще бъдем ясна опозиция, независимо какво правителство предложи Борисов
Петков: Ще бъдем ясна опозиция, независимо какво правителство предложи Борисов