НОВИНИ

Национално преброяване 2021: Започна посещението по домовете

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 18.09.2021
12782
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

От днес преброителите на Националния статистически институт тръгнаха по домовете. Задачата им е да опишат жилищата и да преброят домакинствата, които не са направили това електронно и не смятат да го направят до 30 септември.

Срокът на електронното преброяване беше удължен до края на септември, но това не промени графика на преброителите, които започнаха обхода в предварително определените участъци и ще продължат работа до 3 октомври.

Посещенията ще бъдат между 8.00 и 20.00 часа всеки ден, включително почивните и празничните дни.

Съвети и информация относно посещенията на преброителите хората могат да потърсят на телефоните, посочени на сайта на Националния статистически институт.

"Аз съм преброител от 19-годишна. Това ми е пето преброяване. Не знам защо, това е някакъв ентусиазъм за мен и не ги пропускам, всяко преброяване аз участвам", заяви преброителят Светлана Деянова.

Домакинството, посетено от Светлана, вече се е преброило електронно, има и получен код, а това значително улеснява работата на преброителите.

"Сега трябва да го сравним този код с вашия район. Точно отговаря. Три лица ли живеят на този адрес? Да. Значи преброяването е пълно и коректно", допълни Светлана Деянова.

"Сайтът не зареждаше всеки път новата страница, която трябва да попълниш", добави Велислав.

Ако човек не е в дома си по времето, когато преброителят посещава сградата където живее, той ще може да се свърже с него на оставен телефон за контакт.

"Съответно да го информира дали има вече получен код от системата ни или пък ще се наложи да се срещнат с него и да бъдат преброени. Има и вероятност, разбира се ако желаят, анкетата на преброяването да бъде проведена по телефона с лицето, което е техен преброител", каза още Даниела Димитрова, началник "Статистически изследвания" в Кюстендил.

По данни на Националния статистически институт до тази сутрин електронно са се преброили над 1 милион и 300 хиляди души или близо една пета от населението. Най-активни са дамите между 40 и 49 години. А най-много от преброилите се са в София.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетик (Билбао) удържа 0:0 като гост на Атлетико (Мадрид)
Атлетик (Билбао) удържа 0:0 като гост на Атлетико (Мадрид)
Изабела Янкова триумфира със Световната купа за девойки в планинското колоездене
Изабела Янкова триумфира със Световната купа за девойки в планинското колоездене