НОВИНИ

Над 100 000 нови случая на COVID-19 дневно в САЩ

100 000 случая covid дневно сащ
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:59, 08.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

САЩ изчисляват средно повече от 100 000 нови случая на COVID-19 на ден, което е най-високото за почти шест месеца, според данни на университета "Джонс Хопкинс“, съобщи Си Ен Ен.

Последният път, когато средната дневна стойност за седемдневен период надхвърля 100 000 случая, е на 11 февруари, сочат данните.

Страната достигна ниска средна стойност за 2021 г. от 11 299 дневни случая на 22 юни. И скокът до голяма степен сред неваксинираните хора, беше подхранван от разпространението на "Делта" варианта на коронавирус. Тъй като половината от населението на САЩ остава неваксинирано, хоспитализациите и смъртните случаи също нараснаха.

Повече от 63 250 пациенти с COVID-19 са били в болници в САЩ в петък - брой, който като цяло се е покачил след най-ниското ниво от 2021 г. на 16 152 на 29 юни, според американското министерство на здравеопазването.

Тревожният ръст на случаите и хоспитализациите идва, когато милиони ученици се връщат присъствено в училищата. А разговорите за носенето на маски в училищата отново оформят дебата за усилията за смекчаване между щатските и местните училищни служители.

Във Флорида, която има най-високата степен на хоспитализация с коронавирус в страната, училищните служители казаха пред "Cи Ен Ен" в събота, че искат да запазят своите ученици и персонал, носещи маски. Но те са обезпокоени от позицията срещу маските, заета от губернатора от Републиканската партия Рон Десантис, който заплаши, че ще изтегли финансиране от училищата, които изпълняват такова изискване.

"Вече видяхме, че децата са болни точно тук, в окръг Брауърд. Имаме ученичка в гимназията, която се бори за живота си с коронавируса. През последните няколко седмици имахме двама ученици в щата Флорида, които починаха от COVID-19 ", каза Анна Фуско, президент на Съюза на учителите в Брауърд пред "Cи Ен Ен". "Така, че учениците умират. И да имаме този мандат, свързан със средствата, да висят над главите ни, ако продължим напред, това показва наистина, наистина лошо лидерство в нашия губернатор."

Десантис издаде заповед миналата седмица, в която се казва на държавните здравни и образователни отдели да създадат правила, предотвратяващи задължителното носене на маски по места. Оттогава срещу републиканския губернатор са заведени две различни съдебни дела заради изпълнителната заповед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият ирански президент си сложи ваксина родно производство
Новият ирански президент си сложи ваксина родно производство
Григор към Федерер: Моля те, преди да се откажеш, да изиграем мач на двойки
Григор към Федерер: Моля те, преди да се откажеш, да изиграем мач на двойки