НОВИНИ

Над 330 000 ученици са включени в програми за дуално обучение

bnt avatar logo
от БНТ
22:50, 17.11.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Европейското финансиране е осигурило възможност на много ученици от специалности с дуално обучение у нас да работят преди да са завършили средното си образование. Това стана ясно при отчитането на резултатите от финалния етап на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Над 330 000 ученици са включени в различни проекти на просветното министерство за равен достъп до образование и формиране на умения. По оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" вече са усвоени над 250 милиона лева, съобщиха от Просветното министерство.

Професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив е едно от училищата, в които дуалното обучение развива практическите умения на учениците. Сред тях е и Васил.

"Много е добра тази форма на обучение. Работим в мебелното производство, сглобяваме мебели, реставрираме някой път мебелите", каза Васил Богданов – ученик в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Христо Ботев".

В училище "Любен Каравелов" деца с музикална дарба са подпомагани по програмата.

"Те получаваха стипендия по този проект и това беше мотивация за тяхното развитие", каза Славка Щерева – директор на СУ "Любен Каравелов" – Пловдив.

Дуално обучение скоро ще бъде въведено и във висшите училища.

"Това ще се осъществи по една друга много важна програма, свързана с развитие на компетентностите на студентите, на базата на предприемачество и дуална форма на обучение", каза проф. Галин Цоков – министър на образованието.

Новият програмен период започва догодина.

"По новата програма са предвидени 6 стратегически операции, които Министерството на образованието и науката ще изпълнява съвместно с училищата и детските градини на стойност над 1 млрд. лева", каза Иван Попов - Изпълнителна агенция "Програма за образование".

Експерти от образователното министерство вече разработват нов списък на професиите за дуално обучение, както и нови държавни образователни стандарти за професионална квалификация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Стоичков е победа за България
Румен Радев: Стоичков е победа за България
Ямбол нанесе втора поредна загуба на Левски в НБЛ
Ямбол нанесе втора поредна загуба на Левски в НБЛ