НОВИНИ

Свиленски: ГЕРБ, ПП и ДПС искат оставките на различни министри - да подкрепят вота на недоверие

bnt avatar logo
от БНТ
21:29, 17.11.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ, ПП и ДПС искат оставките на различни министри в кабинета - нека влязат в зала и да гласуват вота на недоверие. Това коментира в "Панорама" депутатът от БСП Георги Свиленски.

"Станаха ясни задкулисните договорки в управляващата коалиция - до вчера ни се обясняваше, че Путин е на границата на България. Днес от няколко часа Путин е в Народното събрание, в Министерския съвет и на жълтите павета. Защото г-н Пеевски обясняваше, че който подкрепи падането на дерогацията извън тези 24 часа, е пропутинска партия. Днес виждаме, че са се разбрали дерогацията да отпадне от 1 март, т.е. и ДПС и ГЕРБ влизат в този образ".

Намекна, че Асен Василев (също гост в "Панорама") може би ръководи правителството, защото всичко, което е поискал, се е случило.

Според Свиленски смисълът на вота на недоверие не е събирането на гласове, а да се покажат проблемите в държавата. Определи ситуацията в сферата на отбраната като катастрофална:

"Разпродадохме складовете на армията, границата е разграден двор, министърът на вършените работи обясни. Това правителство заслужава ли да управлява?"

Социалистът поздрави финансовия министър за социалните разходи, предвидени в бюджета, но посочи, че БСП ще предложат още:

"Втората година майчинство да бъде равна на минималната работна заплата, младите хора до 26 години да бъдат освободени от данъци. Ще предложим мерки, свързани с профилактиката и репродуктивните проблеми. Ще предложим да бъдат обложени и свръхпечалбите на банките, както и таван на банковите такси".

Асен Василев му отговори, че не вижда с какво освобождаването на младите от данъци ще помогне на страната и демографската криза.

Свиленски потвърди, че БСП няма да подкрепи кандидатурата на Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет и ще издигне своя. Представители на партията обаче ще отидат на срещата по инициатива на новоизбрания кмет Васил Терзиев.

"Утре Корнелия Нинова е в Шумен и вместо нея ще отидат зам.-председател на партията и зам.-председател на ПГ. Ще запознаем г-н Терзиев с позициите на БСП за София".

Работа на победилата партия е да формира мнозинство, което да избере председател на СОС - няма как да има сглобка, защото ние не подкрепяме нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ, коментира още Свиленски.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болница в Русе беше оборудвана с кувьоз и неонатален респиратор с дарение от "Българската Коледа"
Болница в Русе беше оборудвана с кувьоз и неонатален респиратор с дарение от "Българската Коледа"
Асен Василев: Ако спрем дерогацията от днес за утре, кой ще намери танкери с газ?
Асен Василев: Ако спрем дерогацията от днес за утре, кой ще намери танкери с газ?