НОВИНИ

Над 40 са жертвите на земетресението в Индонезия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:48, 15.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Земетресение със сила 6,2 по Рихтер удари Индонезия тази сутрин. Трусът е станал в района на остров Сулавеси, загинали са над 40 души. Стотици са ранени, нанесени са и сериозни материални щети.

1.30 ч. след полунощ. Земетресение със сила 6,2 разлюлява остров Сулавеси. Трусът е кратък - едва 7 секунди, но последствията са унищожителни.

Стотици хора са затрупани под срутените сгради. Под напора на бедствието рухва и местна болница.

Виждате какво е останало от болницата. Извадихме две тела. продължаваме да се опитваме да извадим останалите хора, но не знаем дали са живи, разказа Искандар, директор на местната полиция.

Следват около 30 вторични труса. Макар и към момента да няма издадено предупреждение за опасност от цунами, сеизмолози напомнят, че при всеки по-силен трус това може да се промени.

Около 15 000 души са евакуирани, няколко селища на острова са без ток. Сравнени със земята са поне 60 сгради.

Изказвам съболезнования на близките на загиналите ни сънародници. Предприели сме всички необходими мерки за подпомагане на засегнатите от бедствието. На място работят десетки екипи, които търсят оцелели, заяви Джоко Уидодо, президент на Индонезия.

Спасителните операции са затруднени от проливен дъжд, който се изсипа над индонезийския остров. Бедствието напомни на местните хора за друго земетресение преди 2 години, при което загинаха над 4300 души.

Но в днешния ден имаше и моменти, които даваха надежда - като това спасяване на младо момиче, прекарало часове под отломките на своя дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боядисани ли са витражите в сградата на Съдебната палата?
Боядисани ли са витражите в сградата на Съдебната палата?
Фейсбук не успя да измести радиоточката за новините в село Драганово
Фейсбук не успя да измести радиоточката за новините в село Драганово