НОВИНИ

Над 50 са вече жертвите от ракетния удар срещу гара за евакуация в Краматорск

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:40, 09.04.2022
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

45-и ден на войната в Украйна. Украинските власти призоваха цивилните в Луганск незабавно да го напуснат, заради струпването на руски войски за предстояща офанзива. Над 50 са вече жертвите от ракетния удар срещу гара за евакуация в съседния Краматорск.

Поглед отвътре: Как изглежда Чернобил след оттеглянето на руснаците

Русия отрича отговорност, но украинският президент Зеленски призова за "твърд глобален отговор". Той прие днес в Киев британският премиер Борис Джонсън. Великобритания ще достави на Украйна 120 бронирани коли и нови противокорабни ракети и ще даде гаранции за допълнителни 500 милиона долара заем за Киев от Световната банка, обяви "Даунинг стрийт". Островът ще улесни и украинския внос.

Необявеното посещение на Борис Джонсън в Киев и срещата му с Володимир Зеленски е проява на солидарност с украинския народ, обяви "Даунинг стрийт". Островът ще даде на Украйна още отбранителни оръжия и ще работи с партньорите от Г-7 срещу всеки стълб на руската икономика, каза по-рано британският премиер.

Володимир Зеленски прие днес в Киев и австрийския канцлер Карл Нехамер на фона на очакваната руска офанзива в Източна Украйна.

"Големи руски сили с техника се струпват в Източна и Южна Украйна. Въоръжени лица, които се готвят да окупират още една част от нашата територия. Това ще бъде трудна битка, но ние вярваме в нашата победа. Готови сме да се бием и едновременно да търсим дипломатически решения за край на тази война", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Русия е поверила командването на военните операции в Украйна на генерал Александър Дворников, ръководил ударите на Москва в Сирия, обяви БиБиСи. Губернаторът на Луганск съобщава за зачестили руски обстрели. По негови данни около една трета от населението все още не е напуснало района и остава под риск.

Договорени са 10 хуманитарни коридора за евакуация на цивилни граждани

За днес са договорени 10 хуманитарни коридора за евакуация на цивилни, включително един при обкръжения Мариупол. Председателят на Европейската комисия фон дер Лайен посети масовия гроб, открит в Буча на фона на ракетния удар срещу гарата за евакуация в Краматорск, откъдето се съобщава за растящ брой жертви.

Тя отбеляза, че инстинктът ѝ говори за военни престъпления на руските сили, но посочи необходимостта от разследване. Русия твърди, че ударът в Краматорск е нанесен с ракета, използвана само от украинската армия.

"Според мен руският удар беше за всяване на паника, така че да останат повече хора. Целта е след превземане на района да има възможно най-много хора, които да бъдат използвани като жив щит. Така беше и в Северодонецк. Между другото, правят го и двете страни. В Северодонецк имаше оръдия по покриви и училищни игрища", допълни Серхий Биденко, който е евакуиран.

Европейският съюз прекрати достъпа на камиони с регистрация в Русия и Беларус, съобщи ТАСС. Засега изключение се прави за медицински, фармацевтични продукти, хранителни стоки, пшеница, енергоносители и цветни метали.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски надигра десет от Черно море в груб сблъсък
Левски надигра десет от Черно море в груб сблъсък
Тотнъм се настани в топ 4 след хеттрик на Сон
Тотнъм се настани в топ 4 след хеттрик на Сон