НОВИНИ

Мирни протести и шествия в Пловдив и Бургас в подкрепа на Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 09.04.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Мирни протести и шествия в два български града и днес. В Пловдив демонстрацията срещу руската агресия премина под надслова "Ние не сме неутрални!". Протестиращите поискаха българската държава да окаже освен хуманитарна и военно-отбранителна помощ на Украйна. Протест с настояване за ясни позиции имаше днес и в Бургас.

Време е всеки да разбере какво наистина се случва и да направи своя избор. С този апел протестиращите се обърнаха към пловдивчани.

"Неутралитетът не спаси нито хора в Донбас, нито хора в Украйна. Всеки днес трябва да има своята позиция и тя не може да бъде неутрална, защото хора, които мислят, че нищо няма да се случи, ако бъдат неутрални, ще получат както Чърчил казва: "и срам, и война", заяви украинката Наталия Елис.

С падане на колене участниците в мирната демонстрация почетоха паметта на всички невинни жертви на войната. Събралите се на централния площад в Пловдив заклеймиха и определиха като невиждани безчинствата в Буча, Чернигов и предградията на Киев.

"Това всичко трябва да спре колкото се може по-бързо. Особено призовавам руснаци и българи - ние всички сме съпричастни. Недейте да се страхувате! Кажете нещо. Излезте вън. Излезте с плакати!", допълни Виктория Латинова, жител на Запорожие, Източна Украйна.

В протеста се включиха и пловдивчани.

"Желая на Украйна свобода и да помагаме с каквото можем българите. Аз съм на 90 години. Възмутен съм от Путин", коментира Атанас Дошев, жител на Пловдив.

Шествие днес имаше и в Бургас. Протестиращите украинци там поставиха пред паметника на Съветската армия пътнически куфари и окървавени детски играчки в знак на съпричастност с трагедията в Крематорск.

"Тези куфари символизират трагедия, която се случи вчера с хора, които очакваха евакуационен влак в град Крематорск и по мирните хора беше пусната ракета", заяви украинката Александра Екимчук.

"Всеки ден загиват хората, всеки ден се разрушава тяхното имущество и Украйна се намира на фронтовата линия и по този начин ние пазим цялата Европа", каза още Александър Шушканов.

В шествията днес се включиха много бежанци и евакуирани от Украйна жители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Стоев: Играем все по-добре
Мартин Стоев: Играем все по-добре
Интер не отделя очи от върха в Серия А след успех над Верона
Интер не отделя очи от върха в Серия А след успех над Верона