НОВИНИ

Над 60 души са убити при атентат в Пакистан

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:42, 30.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Над 60 са жертвите на самоубийствен бомбен атентат в джамия в пакистанския град Пешавар, близо до границата с Афганистан. Ранените са 176, много от тях в критично състояние. Засега никой не е поел отговорност, но подобни удари издават почерка на ислямистки групировки, включително пакистанските талибани. До джамията се намират обекти на силите за сигурност, които са били най-вероятна мишена на нападението.

Снимки: БГНЕС

Атентаторът се е взривил по време на обедната молитва, когато в храма е имало около 400 вярващи. Част от сградата е рухнала, под отломките са останали затрупани хора. В ход е спасителна операция. Местната болница отправи призив за кръводаряване.

Джамията се намира в укрепен комплекс, който включва централата на местната полиция и отдела за борба с тероризма. Много от жертвите са полицейски служители. Проверява се как се е стигнало до пробив в сигурността и дали атентаторът е получил помощ отвътре, за да проникне през няколко поста в силно охраняваната "червена зона" на града.

"Прибрахме седем ранени и тръгнахме към болницата. Двама починаха по пътя, останалите бяха приети. Разрушена е предната част на джамията. Много вярващи още са затрупани, все още не знаем колко са останали под отломките", заяви Мохамад Билал - социален работник.

Премиерът Шебаз Шариф заклейми нападението и подчерта, че извършителите нямат нищо общо с Исляма. Според него терористите искат да всеят страх, като са взели на прицел хората, които защитават Пакистан. Властите засилиха мерките за сигурност в столицата Исламабад. Пешавар е близо до границата с Афганистан. Районът често е обект на нападения на пакистанските талибани.

Те искат да свалят правителството на Пакистан и да установят Ислямско управление. Ударите зачестиха, след като през ноември пакистанските талибани прекратиха мирното споразумение с правителството, договорено с посредничеството на афганистанските талибани. Днешният атентат е най-кървавия в Пешавар от март миналата година, когато атентатор-самоубиец се взриви в шиитска джамия по време на петъчната молитва. Тогава загинаха 58 вярващи, ранените бяха около 200. Отговорност пое "Ислямска държава".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша може да предаде изтребителите си F-16 на Украйна
Полша може да предаде изтребителите си F-16 на Украйна
"Ел Класико" в полуфиналите за Купата на Краля
"Ел Класико" в полуфиналите за Купата на Краля